Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dve ženy, dva osudy plné nejasností

Natascha Kampuschová Zobraziť galériu (10)
Natascha Kampuschová

BRATISLAVA - Príbehy dvoch mladých žien, Hedvigy a Natasche, živia titulné stránky novín na Slovensku i v Rakúsku už niekoľko dní. Za pár minút sa z unesenej Rakúšanky a slovenskej študentky maďarskej národnosti stali „mediálne hviezdy“. Kým Natascha si pred televíznymi kamerami vychutnávala útek z 8-ročného väzenia a slobodu, Hedviga čelí podozreniam z klamstiev o útoku. Čo ďalšie spája a rozdeľuje mladé ženy?

Obe mladé ženy dokázali pred verejnosťou prehovoriť až niekoľko dní po tom, ako sa spamätali z nepríjemných udalostí. Na ich prvé verejné vystúpenie čakali davy ľudí. Kým Natascha sa divákom predstavila ako sebavedomá príjemná slečna, Hedviga vyzerala strhane a unaveno. Bývalá väzenkyňa počas dvadsiatich minút hovorila o 8-ročnom väzení, o spoločnom živote so svojím únoscom, o pokusoch o útek a plánoch do budúcnosti. Hedviga sa zas prerušovane snažila hovoriť o priebehu útoku, na mnoho vecí si nespomínala a vyvracala tvrdenia polície, ktorými ju podozrievajú z klamstva. Obom ženám mali zasiahnuť do života neznámi ľudia, pre ktorých sa dostali do nechceného centra záujmu verejnosti. Nejasné však v oboch príbehoch ostávajú viaceré skutočností.

Prečo Natascha od únoscu neutiekla, aj keď údajne na to mala niekoľko príležitostí, aký bol vlastne jej vzťah k únoscovi a prečo si nič nevšimli ani susedia a známi? A čo v skutočnosti skrýva Hedviga? Prečo sa na všetko rozpamätala až niekoľko dní po útoku, kde sú svedkovia, a prečo mlčia ľudia, ktorých mala v osudný deň stretnúť? Natascha prežila spolu s miliónmi divákov svoj šťastný koniec, Hedviga na svoju pravdu ešte len čaká.

Väzenkyňa a napadnutá - ich skutočné príbehy
Hedviga
25. august - Po maďarsky hovoriace dievča Hedvigu M. mali prepadnúť cestou na skúšku dvaja holohlaví mladíci. Na tričko jej mali napísať: SR bez parazitov a Maďari za Dunaj. Polícia nasadila na prípad špeciálne jednotky.
Hedvigin príbeh deň po tom vyvolal obrovský záujem médií aj z maďarskej strany. 30. august - Necelá stovka Nitranov sa vydala do ulíc mesta na protestný pochod. Vyjadrili ním nesúhlas s extrémizmom, ktorého obeťou sa stala Hedviga.

11. september - Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie neznámych páchateľov, pretože vyšetrovanie preukázalo, že údajný extrémistický útok sa nestal. Polícia však nevylúčila pokračovanie vo vyšetrovaní prípadu.

13. september - Hedviga sa prvýkrát ukázala slovenskej verejnosti, potvrdila, že na svojom prepadnutí trvá a nie je klamárka.

Natascha
2. marec 1998 - Ako 10-ročnú ju uniesol rakúsky inžinier Wolfgang Priklopil (36).
Školáčku odvliekol v bielej dodávke po tom, ako sa pred školou pohádala s matkou, od ktorej utŕžila facku. Dievčatko následne strávilo 8 rokov v tmavej pivnici s rozmermi 3 x 4 metre.
Jej cela sa nachádzala v podzemnom priestore nenápadného rodinného domu, ktorý patril Priklopilovej matke. V deň 18. narodenín zobral Priklopil Nataschu na vychádzku, o niečo neskôr sa stretla aj s jeho kolegom Holzapfelom (40), ktorý netušil, že dievčina je obeťou únosu.

23. august – Natascha ušla z väzenia na slobodu, Priklopil skočil pod vlak.

6. september - Verejnosť po prvýkrát videla skutočnú Nataschinu tvár, v súčasnosti je v opatere expertov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu