Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Exprezidenta Kučmu obžalovali v prípade vraždy novinára!

Leonid Kučma
Leonid Kučma

KYJEV - Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma dnes oficiálne oznámil, že bol obžalovaný z účasti na vražde opozičného novinára Heorhija Gongadzeho v roku 2000.

Kučma to uviedol po stretnutí s prokurátormi v Kyjeve, odmietol však poskytnúť podrobnosti.

Ukrajinský exprezident ešte v stredu podozrenia z účasti na vražde odmietol. Poprel, že by dal pokyn vedeniu ministerstva vnútra, ktorý by viedol k jeho zavraždeniu.

Kučma vyhlásil, že je pripravený prejsť "všetkými pekelnými mukami", aby dokázal svoju nevinu.

Prokuratúra v utorok oficiálne začala trestné stíhanie v súvislosti s podozrením, že Kučma stál za Gongadzeho likvidáciou. Dôkazom má byť zvukový záznam, na ktorom hlas podobný Kučmovmu dáva pokyn na "vybavenie" záležitosti s novinárom.

Gongadze, ktorého internetové noviny Ukrajinska Pravda boli voči Kučmovmu pôsobeniu v úrade ostro kritické, zmizol v septembri 2000 v Kyjeve. Jeho bezhlavé telo sa našlo o jeden a pol mesiaca neskôr v lesoch za mestom.

Kučma bol prezidentom dve funkčné obdobia v rokoch 1994-2005. Za únos a vraždu Gongadzeho už odsúdili bývalých vysokopostavených predstaviteľov ministerstva vnútra. Vlani v septembri štátny prokurátor označil bývalého ministra vnútra Jurija Kravčenka za jedinú osobu, ktorá nariadila vraždu.

V roku 2005 spáchal Kravčenko samovraždu. V liste na rozlúčku naznačil, že ho zradil práve Kučma. "Obžalovali ma a mal som možnosť prečítať si spis obžaloby. Opäť by som mal vypovedať na prokuratúre v pondelok," uviedol Kučma s tým, že vypočúvanie trvalo tri hodiny.

Mal na ňom byť aj predpokladaný páchateľ, policajný plukovník Oleksij Pukač, ktorý mal novinára zaškrtiť. Pukač podľa Kučmu označil Kravčenka za osobu, ktorá nariadila Gongadzeho vraždu.

"Iba jedna osoba bola spomínaná - Kravčenko, Kravčenko a Kravčenko," zdôraznil obžalovaný ukrajinský exprezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu