Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rádioaktivita sa šíri, dnes dorazí do strednej Európy

Prach z Fukušimy sa nakoniec rozpustí
Prach z Fukušimy sa nakoniec rozpustí

HALLE - Rádioaktívny prach z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne má dnes doraziť nad strednú Európu. Ľudí ale neohrozí, pretože úroveň radiácie bude veľmi nízka, oznámila s odvolaním sa na nemecký úrad pre životné prostredie agentúra DPA.

Rádioaktivita bude tak nízka, že ju bude možné namerať len za použitia veľmi nákladných metód, uviedol Erich Wirth z nemeckého úradu. Wirth očakáva, že bežnú úroveň žiarenia, ktorá sa pohybuje okolo 70 nanosievertov za hodinu, rádioaktívny prach z Japonska "prakticky neovplyvní".

Aj v dlhodobom horizonte by hladina radiácie mala zostať veľmi nízka. "Súvisí to s tým, že vzdialenosť (od Japonska) je veľa veľká," hovorí Wirth. Podobný názor vyjadril v noci na dnes hovorca ČHMÚ Petr Dvořák, podľa ktorého navyše výškové prúdenie vzduchu nenapovedá tomu, že by kontaminovaný prach smeroval nad Českú republiku.

V utorok dorazil rádioaktívny prach z elektrárne Fukušima 1 cez Tichomorie a Severnú Ameriku až do Európy. Vedci častice zaznamenali na Islande. Ľudia nimi ale nijako ohrození nie sú, pretože sa prach v nasledujúcich dňoch v atmosfére rozpustí.

Francúzsky úrad pre jadrovú bezpečnosť predpovedal, že častice, ktoré teraz pravdepodobne dorazia aj do Francúzska, budú tisíckrát až desaťtisíckrát slabšie ako tie, ktoré v roku 1986 dorazili do krajiny po jadrovej katastrofe v Černobyle na Ukrajine.

Výkyvy rádioaktivity monitoruje sieť 63 monitorovacích staníc vo svete. Prevádzkované sú Organizáciou pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok (CTBTO), ktorá je pod patronátom OSN a má sídlo vo Viedni.

Japonské Tokio opäť otvára obchody

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu