Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poverčivý národ: Nespisujeme poslednú vôľu, prináša to smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Predstavte si krajinu, ktorej populácia rýchlo starne, ale nikto nechce hovoriť o tom, ako sa o starých obyvateľov starať, pretože panuje presvedčenie, že to prináša smolu. Predstavte si krajinu, kde ľudia dokonca ani nespisujú poslednú vôľu, keďže veria, že by tým privolali smrť. Tou krajinou je Čína.

Akonáhle dôjde na otázku starnutia a umierania, má väčšina ľudí kolektívnu odpoveď: "Nechceme o tom hovoriť," napísal spravodajský server BBC News.

Nie je to nič nové - podobný postoj sa tu datuje už od čias Konfucia, ktorý žil pred 2500 rokmi. Keď sa tohto veľkého čínskeho filozofa jeho stúpenci pýtali na tento problém, odpovedal: "Ešte sme nedokončili štúdium života, tak prečo bádať o otázkach smrti?" A tým diskusia v podstate skončila.

Staroba by malo byť v Číne uctievaná. Tradícia velí, že by sa mladí mali o starých starať; zomrieť dôstojne znamená zomrieť doma uprostred rodiny.

V súčasnosti predovšetkým kvôli kontrole populácie čínska spoločnosť rýchlo starne. Odhaduje sa, že do roku 2050 bude viac než 400 miliónov Číňanov - teda štvrtina obyvateľov - v dôchodkovom veku. Problematika toho, ako sa starať o starých obyvateľov krajiny, je čím ďalej tým naliehavejšia.

Zostarnúť a trebárs aj zomrieť niekde inde než doma znamená byť opustený vlastnou rodinou, a v Číne nie je väčšieho spoločenského tabu. Jeden pekingský hospic sa musel sedemkrát presťahovať, pretože miestni obyvatelia mali pocit, že toľko umierajúcich ľudí na jednom mieste im prináša smolu. Na protest preto blokovali vchody a bránili vojsť dovnútra zamestnancom aj rodinám, ktorí išli príbuzných navštíviť.

Tento postoj sa musí zmeniť, myslí si hlavná sestra jedného z hospicov Jüan Ťie. "Číňania si musia uvedomiť, že hospic ponúka najlepší spôsob starostlivosti o starých ľudí," povedala a prirovnala umiestnenie starého človeka do hospicu na zapísanie dieťaťa do škôlky. "Je to jednoducho cyklus života," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu