Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Príprava na guinnessovský rekord v potápaní si vyžiadala obeť

Peter Colat
Peter Colat

DAVOS - Príprava na pokus o zápis do Guinnessovej knihy rekordov v kategórii voľné potápanie bez kyslíka sa stala počas víkendu vo švajčiarskom Davose osudnou pre 42-ročného potápača, nie však pre samotného potenciálneho uchádzača o rekordný zápis Petera Colata.

Ten ale na dnes naplánovaný pokus o vytvorenie nového rekordu zrušil. Potápač trénoval v sobotu v mrazivej vode v švajčiarskom turistickom stredisku Davos a pod vodou zostal podľa informácií polície dve minúty a 45 sekúnd bez kyslíka. Dnes zomrel v nemocnici.

Ako vyplýva z policajných informácií, skupina potápačov sa postupne potápala a vynárala po jednotlivých úsekoch, od jedného zo šiestich otvorov vyrezaných v ľade k ďalšiemu. Prvý z nich absolvoval celú trať, druhý sa ponoril až do hĺbky 75 metrov. Tretí mal pokus prerušiť po 20 sekundách, keď sa však nevynoril ani po dvojnásobnom čase, jeho kolega sa vydal za ním. Na pomoc prišiel aj policajný potápač s kyslíkovým prístrojom.

Platný svetový rekord v potápaní bez kyslíka po etapách drží Nik Linder z nemeckého Freiburgu a jeho hodnota je 108 metrov. Podstatou tohto druhu potápania je dostať sa na jediný dych čo možno najhlbšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu