Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stratení rybári konečne na pevnine

Traja zachránení rybári v prístave Majuro - (zľava) Jesus Vidana, Lucio Rendon a Salvador Ordonez.
Traja zachránení rybári v prístave Majuro - (zľava) Jesus Vidana, Lucio Rendon a Salvador Ordonez.

MEXIKO - Dlhých deväť mesiacov blúdili na mori vo svojom člne traja mexickí rybári, až ich napokon objavila a zachránila posádka taiwanskej rybárskej lode až pri pobreží Austrálie. Trojica zotrvala na plavidle ešte dva týždne, kým jeho posádka neukončila lov tuniakov. 21. augusta traja čiastočne zotavení rybári vystúpili na súš v prístave Majuro na Marshallových ostrovoch, odkiaľ budú pokračovať konečne do svojej vytúženej vlasti.

Mexičania - Jesus Vidana a jeho dvaja priatelia Salvador Ordónez a Lucio Rendón - sa stratili 28. októbra minulého roku. Ich čln, len deväť metrov dlhý, mal poruchu, došiel im aj benzín a silný vietor ho odniesol ďaleko od pobrežia Mexika pri San Blas v Pacifiku. Pôvodne chceli chytať žraloky.

S malým plavidlom preplávali takmer 8000 kilometrov, keď ich napokon 9. augusta pomocou radaru v oblasti Marshallových ostrovoch lokalizovala taiwanská loď, ktorá bola na love tuniakov. Všetci traja boli značne vyčerpaní a na pokraji psychického zrútenia.

Počas svojej anabázy sa živili surovými rybami, kačicami, čajkami a inými ulovenými vtákmi. Pili nachytanú dažďovú vodu. Niekedy, podľa výpovedí údajne až 15 dní, nič nejedli. "Stalo sa nám, že sme sa niekoľko dní delili o jednu chytenú kačicu. Hlad bol bolestivý," uviedol 61-ročný Jesus Vidana.

Nikdy však podľa jeho slov nestratili nádej. Často si počas svojej odysey čítali bibliu a modlili sa. Pre ich rodinných príslušníkov a priateľov boli už prakticky mŕtvi. V diaľke sa im počas celého nedobrovoľného pobytu na mori podarilo spozorovať lode, ktoré ich však nezachránili. Ich plavidlo bolo veľmi malé, aby ich na takú vzdialenosť uvideli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu