Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putin má v Kirgizsku svoj vlastný vrch

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BIŠKEK - Kirgizský parlament dnes schválil návrh pomenovať jeden z vrcholov horského masívu Ťan Šan po ruskom premiérovi Vladimirovi Putinovi. Putinov štít má podľa kirgizských zákonodarcov symbolizovať priateľstvo, ktoré obe krajiny spája. Svoj štít má v Kirgizsku od roku 2002 aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

Ako napísala agentúra Reuters, vládny návrh dať zatiaľ bezmennej hore vysokej 4446 metrov meno po Putinovi, niekdajšom ruskom agentovi tajnej služby KGB, vraj vzišiel od poľnohospodárov v Čujskom okrese na severe Kirgizska, ktorí údajne chceli zvečniť meno ruského ministerského predsedu.

Návrh na pomenovanie hory podpísal nedávno kirgizský premiér Almazbek Atambajev. Dnešné potvrdenie parlamentu je považované za čisto formálnu záležitosť.

Putinova hora sa nachádza nad údolím rieky Ak-Su v Čujskom okrese na severe Kirgizska, necelých sto kilometrov južne od hlavného mesta Biškeku.

Pomenovávať vrcholky veľhôr menami politikov bolo kultovým zvykom sovietskej éry. Na hranici Tadžikistanu s Kirgizskom leží hora vysoká 7134 metrov, ktorá od roku 1928 až donedávna niesla meno boľševického revolucionára Vladimíra Iljiča Lenina. V roku 2006 tadžické úrady vrcholok premenovali na Avicennov štít na počesť významného stredovekého filozofa a lekára.

Najvyššia hora Tadžikistanu i celého bývalého ZSSR vysoká 7495 niesla do roku 1962 meno Stalinov štít a do roku 1998 meno Štít komunizmu. Teraz sa volá Štít Ismáíla Samáního na počesť zakladateľa mocného stredoázijského štátu z 10. storočia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu