Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Minister obrany čelí podozreniu, že opísal doktorskú prácu

Karl-Theodor zu Guttenberg
Karl-Theodor zu Guttenberg

BERLÍN - Minister čelí podozreniu, že opísal svoju doktorskú prácu, pomocou ktorej získal v roku 2007 na univerzite v Bayreuthe titul doktora práv.

V škandále lieta hviezda nemeckej politiky, minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.  

Podľa dnešného vydania denníka Süddeutsche Zeitung sa niektoré pasáže Guttenbergovej dizertácie doslovne zhodujú s dielami iných autorov, bez toho aby na ne budúci minister odkazoval v poznámkach.

"Táto doktorská práca je na rade miest nehorázny plagiát a podvod," cituje mníchovský denník brémskeho profesora práv Andreasa Fischera-Lescana, ktorý vraj na nezrovnalosti v dizertácii jedného z najpopulárnejších nemeckých politikov súčasnosti prišiel údajne pri rutinnej kontrole.

"Textové duplikáty sa tiahnu celou prácou a všetkými obsahovými časťami," dodal Fischer-Lescano.

Guttenberg dizertáciu odovzdal v roku 2006 a v nasledujúcom roku za ňu dostal "jednotku". Jej pravosť v súčasnosti skúmajú odborníci univerzity v Bayreuthe.

"Výsledok teraz vykonávanej kontroly očakávam s úplným pokojom. Tá práca bola vytvorená s najlepším vedomím a svedomím," tlmočil agentúre DPA Guttenbergovu reakciu hovorca nemeckého ministerstva obrany.

Ak by sa potvrdilo podozrenie, že politik vládnej bavorskej Kresťansko únie (CSU) pri štúdiu podvádzal, mohol by podľa Süddeutsche Zeitung prísť o svoj titul.

Podľa rozhodnutia súdu spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko z roku 2008 je totiž možné v Nemecku odňať doktorský titul, ak sa v hriešnikovej práci "opakovane a plánovite" objavujú pasáže z cudzích textov bez toho, že by ich autor priznával v poznámkach.

Pre najžiarivejšiu hviezdu nemeckej politiky, o ktorej médiá už nejakú dobu špekulujú ako o možnom budúcom kancelárovi, by to bola v krátkom čase ďalšia rana potom, čo jeho rezort musí od konca minulého roka riešiť škandály okolo neobjasnených úmrtí vojakov v Afganistane a na výcvikovej lodi Gorch Fock.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu