Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najbohatší Rus je oceliar Lisin, Abramovič je až piaty

Vladimír Lisin
Vladimír Lisin

MOSKVA - Najbohatším Rusom je rovnako ako vlani oceliar Vladimir Lisin, ktorému sa v uplynulom roku podarilo výrazne zvýšiť náskok pred Michailom Prochorovom.

Z tretej priečky sa na piatu prepadol majiteľ futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, ktorého predstihol železiarenský boss Ališera Usmanov a "hliníkový kráľ" Oleg Deripaska. Vyplýva to z rebríčka 500 najväčších ruských boháčov, ktorý dnes zverejnil časopis Finans.

"Kríza sa skončila, ale všetky predkrízové rekordy ešte nepadli. Dva najdôležitejšie ukazovatele - úhrnný kapitál prvej desiatky v poradí a všetkých 500 zúčastnených - rovnako ako predtým nedosahujú úroveň z februára 2008," uviedol Finans.

Celkovo sa však časopis dopočítal v krajine rekordného počtu 114 dolárových miliardárov proti minuloročným 77. V rebríčku zverejnenom pred troma rokmi ich bolo 101, ale potom kríza znížila počet členov klubu na polovicu (49).

Desiatka najväčších boháčov vlani zväčšila svoj majetok skoro o tretinu na celkových 182 miliárd dolárov proti 139 miliardám v predchádzajúcom roku.

Ale v rebríčku zverejnenom pred tromi rokmi úhrnnú hodnotu desiatich najbohatších Rusov predstavovalo rekordných 221 miliárd dolárov. Tento rok vstupenku do klubu 500 najbohatších Rusov predstavoval majetok vo výške najmenej 160 miliónov dolárov, o desať miliónov viac než pred krízou.

Člen elitnej desiatky boháčov musí mať 10,9 miliardy dolárov, vlani to bolo 9,95 miliardy. K výsledku prispel rast cien akcií na burze v minuloročnom druhom polroku a väčšia ochota bánk požičiavať oligarchom na nákup nových aktív.

Časopis tiež poukázal na pokračujúci vzostup miliardárov investujúcich do informačných technológií, ako svedčí aj príklad Usmanova, ktorý postúpil zo siedmej na tretiu priečku.

Abramovič síce podľa časopisu dokázal svoj majetok mierne rozmnožiť, ale to nestačilo na rýchlejšie bohatnúcich súperov. Nejbohatšiemu Rusovi v rokoch 2003 až 2005 nepomohlo, že vlastní veľa nehnuteľností. Tento trh si v Európe vedie rozporuplne a v Rusku sa ešte len začína spamätávať. Abramovič má tiež veľa hnuteľných položiek, ktoré rýchlo strácajú na cene a vyžadujú vysoké náklady na obsluhu. Jeho majetku podľa denníka neprospieva ani to, že má aj "veľa 'sociálnych' povinností voči verným prívržencom Putina a štátu".

Ešte väčší pád v rebríčku ale postihol najbohatšiu ruskú podnikateľku Jelenu Baturinovú, ktorá klesla o 47 priečok na 94. pozíciu. Majetok manželky zosadeného moskovského starostu Jurija Luzkova časopis odhadol na 1,1 miliardy dolárov. Naopak o 17 priečok vystúpali bratia Arkadij a Boris Rotenbergoví, označovaní v tlači za priateľov premiéra Putina, ktorí robia výhodné obchody s plynárenským koncernom Gazprom.

"Skokanom roka" sa stal ďalší dodávateľ Gazpromu Zijád Manasir, ktorý v rebríčku debutuje hneď na 62. mieste. Polepšili si aj ruskí partneri českého finančníka Petra Kellnera Alexander Mamut (46.) a Alexander Nesis (51.).

Celkovo sa v tohtoročnom rebríčku objavilo 53 nových mien, jedine Manasirovi sa však podarilo preniknúť vyššie ako do druhej stovky.

Finans zverejňuje svoj rebríček ruských miliardárov s predstihom pred ruským vydaním amerického časopisu Forbes.

Desiatka najbohatších Rusov podľa Finans:

Meno Majetok (v miliardách dolárov)

Vladimir Lisin 28,3

Michail Prochorov 22,7

Ališer Usmanov 19,9

Oleg Deripaska 19,0

Roman Abramovič 17,1

Alexej Mordašov 17,05

Sulejman Kerimov 16,9

Michail Fridman 16,0

Vladimir Potanin 14,3

Vagit Alekperov 10,9

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu