Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zlyhal autopilot, česká CASA strmhlavo klesala k zemi!

CASA C-295M
CASA C-295M

PRAHA - Armádne lietadlo CASA C-295M sa minulý týždeň pri cvičnom lete dostalo do vážnych problémov, ktorých príčinou bol zrejme chybný autopilot. Pilotom sa podarilo stroj zvládnuť a pristáť. Informáciu priniesol server iDnes.cz.

Armáda má celkom štyri dopravné lietadlá CASA vyrobené v Španielsku, všetky už od štvrtka stoja na základni a nevzlietne ani jedno z nich, kým nebude jasné, prečo elektronika zlyhala.

Prípadom sa zaoberá aj špeciálny tím zložený z českých a španielskych odborníkov. Informácie o dramatickom cvičnom lete potvrdili MfD dva zdroje. "Minulý týždeň vo štvrtok sa v blízkosti letiska lietadlo CASA C-295M samovoľne naklonilo. Posádka s ním bezpečne pristála na základni v pražských Kbeloch," uviedol Jan Pejsek z ministerstva obrany.

"V tú chvíľu bolo v pilotnej kabíne strmo klesajúceho lietadla mimoriadnej napätie. Bolo to tam proste veľmi husto," oznámil zdroj z letectva.

Podľa servera autopilot naviedol v trojkilometrovej výške stroj do deväťdesiatstupňového náklonu, po ktorom nasledoval strmhlavý let v špirále. Pilotom sa podarilo dostať lietadlo pod kontrolu až v 1500 metroch, potom bezpečne pristáli.

Minúta a pol, kedy CASA strmo klesala, je ale na odstránenie incidentu, keď autopilot vypovie poslušnosť, až nezvyčajne dlhá doba, pretože autopilota sa dá vypnúť počas zlomku sekundy stlačením spínača, uviedol iDnes.cz.

Oslovení odborníci sa preto domnievajú, že na palube lietadla CASA nezlyhal len autopilot. "Pokojne sa tiež mohlo stať, že autopilot odmietal odovzdať letcom riadenie," vyhlásil jeden z expertov.

Prvé zo štyroch transportných lietadiel CASA C-295M pristálo v Prahe v januári minulého roka. Nové lietadlá nahradili dosluhujúce a zastarané stroje An-26. Lietadlo C-295M môže niesť 71 vojakov alebo 48 plne vyzbrojených výsadkárov alebo 24 ranených, ak je prispôsobený ako zdravotná verzia.

Stroj Česko ponúka koaličným silám v Afganistane. Nákup lietadiel CASA bol podľa odborníkov aj médií podozrivý. Kontrakt bol podpísaný v roku 2009, deň pred nástupom vtedajšieho námestníka ministra Martina Bartáka do funkcie šéfa rezortu. Podľa EK Česko údajne nedodržalo predpisy týkajúce sa verejného obstarávania, keď o zákazke za 132 miliónov eur rozhodlo bez výberového konania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu