Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šéfom českej poslaneckej snemovne Vlček, demisia vlády v utorok alebo v stredu

Miloslav Vlček
Miloslav Vlček

PRAHA - Predsedom českej poslaneckej snemovne sa dnes stal kandidát ČSSD Miloslav Vlček. V tajných voľbách získal 174 zo 197 hlasov, oznámil šéf volebnej komisie Peter Tluchoř (ODS). Vlček by mal byť vo funkcii len dočasne, čo aj tesne pred hlasovaním poslancom sľúbil. Dolnej komore sa predsedu podarilo zvoliť až na siedmy pokus, takmer dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách.

Vlčkove zvolenie by malo otvoriť cestu k demisii dosluhujúcej vlády Jiřího Paroubka (ČSSD). Premiér dnes na otázku ČTK odpovedal, že jeho kabinet podá demisiu v utorok alebo v stredu. "Uvidíme. Dnes je potrebné ešte dokončiť štruktúru výborov (snemu) a na záverečnej schôdzi (vlády) máme mať taktiež problematiku rozpočtu. Musím sa opýtať pána ministra financií (Bohuslava Sobotky), ako ďaleko s tým je," uviedol. Podpredseda ČSSD Zdeněk Škromach predpokladá, že kabinet podá demisiu až v stredu.

Keď Paroubkova vláda podá demisiu, prezident Václav Klaus ju s najväčšou pravdepodobnosťou poverí dočasným výkonom funkcií do menovania novej vlády. Formuje ju predseda ODS Mirek Topolánek. Stále ale nie je jasné, či sa nakoniec ODS s ČSSD s ďalšími stranami dohodne na usporiadaní, ktoré by vznik menšinovej vlády občianskych demokratov umožnilo.

Vlček dnes získal 174 hlasov, čo znamená, že 23 poslancov ho nepodporilo. V tajných voľbách nie je možné zistiť, ako kto hlasoval, a v minulosti už priniesol tento spôsob rozhodovania nejedno prekvapenie. Vlček však dnes potreboval na zvolenie aspoň 99 hlasov, takže podpora 174 zákonodárcov mu bohato stačila.

Predpokladá sa, že snemovňa by dnes mala voliť aj svojich podpredsedov. Kandidátmi sú Lucia Talmanová a Miroslava Nemcová za ODS, Jan Kasal za KDU-ČSL, Lubomír Zaorálek za ČSSD a šéf KSČM Vojtěch Filip. Spory panujú len okolo Filipa. ODS a ľudovci nechcú podporiť žiadneho komunistu, zelení majú výhrady k Filipovej niekdajšej spolupráci s komunistickou kontrarozviedkou. "Nie je povinnosťou kohokoľvek z poslancov voliť pána Filipa," povedal dnes novinárom prvý podpredseda ODS Petr Nečas. Predseda klubu KSČM Pavel Kováčik aj Paroubek ale veria, že Filip bude pri voľbe úspešný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu