Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Juh Moravy zasiahla chrípková epidémia, prvý človek zomrel

ilustračné foto
ilustračné foto

BRNO - Juh Moravy zasiahla chrípková epidémia. Ľudí s akútnymi respiračnými chorobami pribudlo za posledný týždeň 17 percent.

Dnes ich je 2123 na 100-tisíc obyvateľov. V kraji navyše na chrípku prvý človek zomrel, ďalších s vážnymi príznakmi hospitalizovali a potrebujú intenzívnu starostlivosť vrátane podpory dýchania. Informoval o tom dnes krajský šéf hygienikov Ján Mareček.

Obeť nemala ani 30 rokov a netrpela žiadnou vážnou chorobou. K ťažkému priebehu ochorenia u neho prispela obezita a fajčenie - vážil 140 kilogramov a vyfajčil škatuľku cigariet denne.

Chorých rýchlo pribudlo najmä medzi osobami dospelými vo veku od 25 do 59 rokov, oproti minulému týždňu o 50 percent. Hygienici sa rozhodli vydať odporúčanie o zákaze návštev v nemocniciach, domovoch pre seniorov a podobných zariadeniach.

Rozbory ukázali, že v kraji sa šíria dva chrípkové kmene. Chrípka typu A, kmeň H1N1 pandemický, ktorý v populácii koloval už v minulej sezóne, a kmeň B. "Je to potešujúca správa pre všetkých tých, ktorí sa stihli nechať zaočkovať, ako kmeň H1N1, tak kmeň typu B boli súčasťou vakcíny," uviedla epidemiologička Renata Vaverková.

Chrípka sa prejavuje vysokou horúčkou okolo 39 stupňov, ktorá príde za plného zdravia, v druhej fáze suchým dráždivým kašľom, celkovou únavou, bolesťami svalov, kĺbov a hlavy. Tento rok sa k typickým príznakom u chorých pridalo zvracanie. Problémy trvajú tri až štyri dni, najdôležitejšie liečbou je pobyt na lôžku a dostatok tekutín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu