Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

„Muži v bielom“ lúpili šperky kladivami a sekerami!

Lupiči s kladivami ľahko rozbili výklad
Lupiči s kladivami ľahko rozbili výklad

LONDÝN - Metódy lupičov možno neboli na prvý pohľad príliš sofistikované, keď do klenotníctiev prenikali vyzbrojení kladivami a sekerami. Dramatický prepad jedného z nich zachytili kamery v roku 2009. Polícia však tvrdí, že členovia jedného z najväčších britských gangov boli mimoriadne profesionálni a veľmi dobre organizovaní.

Pre svoje biele kombinézy a plynové masky dostali od médií označenie „Muži v bielom.“ Polícii sa po rokoch podarilo rozbiť gang, ktorý mal vyše 50 členov. Za 16 mesiacov mali stihnúť celkom 34 lúpeží, väčšinou pracovali v malých troj či štvorčlenných skupinách.

Doteraz už odsúdili 21 zločincov, 17 poslal vo štvrtok súd do väzenia súhrnne na viac ako 130 rokov, nad ďalšími by mali vyniesť rozsudky dnes.

Gang pôsobil v Londýne a na juhozápade Anglicka, ulúpené šperky a hodinky mali predstavovať hodnotu okolo 3,5 milióna libier. Najväčší lup vôbec, za milión libier, sa im podaril v Bournemouthe v decembri 2008. Išlo pritom o druhý prepad toho istého obchodu.

Polícii však nakoniec pomohla k odhaleniu skupiny jedna nevydarená lúpež, pri ktorej zadržali piatich lupičov. Gang mal podľa polície troch najvyšších šéfov, ktorí podrobne plánovali každú akciu od výberu obchodu cez sledovania miesta až po plánovanie únikovej trasy. K úteku používali aj výkonné motorky, ktoré pred akciou samozrejme ukradli.

O rozsahu ich činnosti svedčí aj počet obvinení, 53 členov gangu si vyslúžilo 34 rôznych obvinení. „Vďaka týmto zločinom žili rýchlo, zisk použili na alkohol a drogy,“ citoval denník Mirror prokurátora Briana O’Neila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu