Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Srílanská armáda vraj zabila viac ako 150 tamilských povstalcov

Od  decembra minulého roka, kedy prepukli nové násilnosti po uzavretí prímeria v roku 2002, si incidenty vyžiadali približne 900 ľudských životov.
Od decembra minulého roka, kedy prepukli nové násilnosti po uzavretí prímeria v roku 2002, si incidenty vyžiadali približne 900 ľudských životov.

KOLOMBO - Najmenej 150 tamilských povstalcov zabila v piatok srílanská armáda na severovýchode krajiny po tom, čo sa separatisti pokúsili prepadnúť strategicky dôležitú hrádzu. Oznámil to dnes zdroj zo srílanského ministerstva obrany s odvolaním na prieskum terénu uskutočnený armádou po boji.

"Podľa našich údajov bolo zabitých 152 tamilských tigrov a 124 ďalších bolo zranených - väčšina z nich pri náletoch na ich strategickú základňu Foul Point," povedal hovorca ministerstva. "V našich radoch bolo len niekoľko námorníkov zranených," dodal.

Srílanská armáda v piatok uskutočnila rozsiahlu ofenzívu proti pozíciám povstaleckých Tigrov oslobodenia tamilského ílamu (LTTE) v prevažne moslimskom Mutture v oblasti Tirikunámalé na severovýchode ostrova. Muttur leží blízko zavlažovacieho kanálu Maavilaru, o ktorý od 26. júla vedú obe strany krvavé boje. Vyše 15.000 obyvateľov muselo utiecť zo svojich domovov a sú medzi nimi rodiny tamilské, sinhálske i moslimské. Humanitárne organizácie sú hluboko znepokojené, pretože do oblasti zatiaľ nemajú prístup a nemôžu poskytnúť utečencom pomoc.

Od decembra minulého roka, kedy prepukli nové násilnosti po uzavretí prímeria v roku 2002, si incidenty vyžiadali približne 900 ľudských životov. Prímerie malo ukončiť občiansku vojnu, ktorá krajinu trápila dve desaťročia. Boje si na ostrove vyžiadali približne 64.000 obetí. LTTE, ktorí ovládajú zhruba sedminu srílanského územia, od roku 2001 zmiernili požiadavku na úplnú nezávislosť a žiadajú širokú autonómiu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu