Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na psychiatrii nechali zomrieť 26 pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAVANA - K trestom od päť do 15 rokov väzenia odsúdil kubánsky súd skupinu 13 zamestnancov psychiatrickej kliniky v Havane, na ktorej vlani v januári zomrelo zimou a hladom 26 pacientov. Oznámili to dnes kubánske oficiálne zdroje. Proces sa konal od 17. do 22. januára.

Riaditeľ nemocnice a jeho zástupca boli odsúdení na 15, respektíve 14 rokov, okrem iného za zanedbanie starostlivosti o invalidné osoby a za spreneveru ich majetku. Nemocničná odborníčka na výživu zostane za mrežami 12 rokov z rovnakých dôvodov.

Traja lekári boli za "opustenie invalidných osôb" odsúdení na päť až desať rokov, rovnako ako ďalších sedem zamestnancov, ktorí sa previnili spreneverou, krádežou potravín, oblečenia a ďalšieho materiálu, ktorý bol určený pre pacientov.

Podľa vyšetrovacej komisie obete podľahli následkom ľahostajnosti personálu a rôznych nedostatkov v službách nemocnice. Odsúdení okrem iného neprijali žiadne opatrenia počas nečakanej vlny mrazivého počasia v Havane - teploty v inak teplotne miernom období vtedy klesli až na tri stupne Celzia. V nemocnici neboli zasklené okná, chýbali dvere aj prikrývky.

Úmrtia pacientov v psychiatrickej nemocnici spôsobili na Kube šok - jej bezplatný zdravotný systém má v zahraničí vynikajúcu povesť a často je dávaný za príklad sociálnych výdobytkov krajiny.

Kuba je pyšná na vysoký počet lekárov v pomere k pacientom a na zdravotnícke ukazovatele v "súťaži" so Západom. Ale ekonomická kríza krajinu donútila k drastickým opatreniam, ktoré sa negatívne dotkli aj zdravotníctva. Ostrovná vláda, na čele ktorej teraz stojí Raúl Castro, tradične obviňuje z ekonomických problémov embargo, ktoré voči Kube uplatňujú Spojené štáty a ktoré je v platnosti od prvej polovice 60. rokov minulého storočia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu