Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rozsudok nad Koženým vynesie bahamská sudkyňa 18. septembra

Viktor Kožený bol cestou na súd veselý a optimistický. Zobraziť galériu (4)
Viktor Kožený bol cestou na súd veselý a optimistický.

NASSAU - Sudkyňa v procese o vydanie Viktora Koženého z Bahám do Spojených štátov včera v bahamskom hlavnom meste Nassau oznámila, že definitívny rozsudok vynesie 18. septembra. Rozhodla tak po tom, ako obhajoba predniesla svoje stanovisko, že medziamerickú protikorupčnú zmluvu nemožno použiť na vydanie Koženého do rúk americkej justície.

Z tohto dokumentu vychádzalo stanovisko, že Bahamy môžu Koženého do USA vydať. Tým sudkyňa pred mesiacom uzavrela sériu súdnych vypočúvaní v tejto veci.

Bývalý český občan, v súčasnosti írsky finančník Viktor Kožený, je v USA obžalovaný z korupcie pri privatizácii azerbajdžanského ropného priemyslu a z prania špinavých peňazí. Sudkyňa Carolita Bethelová v júni ovšem pranie peňazí ako dôvod na vydanie neuznala.

Koženého advokát Clive Micholls dnes obsiahlo vysvetlil názor obhajoby, že medziamerická zmluva z roku 1996 nebola v dobe, keď mal jeho klient žalované skutky spáchať, súčasťou bahamského práva, pretože bola ratifikovaná až v roku 2000. Jej spätná pôsobnosť je podľa neho neprípustná. Napadol aj stanovisko, že na vydanie by bolo možné použiť bahamský zákon proti podplácaniu, pretože táto norma, ako uviedol, sa nevzťahuje na korupciu v zahraničí, z ktorej je Kožený v USA obvinený. Trestnosť činov v oboch krajinách, teda v tomto prípade v USA a na Bahamách, je základnou extradičnou podmienkou. Kožený je pred newyorským súdom obžalovaný z korupcie v Azerbajdžane v druhej polovici 90. rokov.

Prokurátor Francis Cumberbatch poskytne súdu svoje stanovisko 21. augusta. V rozhovore s novinármi zopakoval, čo už povedal pri predchádzajúcich pojednávaniach, že podľa neho možno medzinárodnú zmluvu i bahamský domáci zákon na vydanie Koženého do USA použiť.

Kožený dnes počas prestávky súdneho pojednávania povedal pre ČTK, že v rozhodnutí sudkyne a obsahu medzinárodnej zmluvy je zjavný rozpor. Verí, že Bethelová môže navzdory svojmu predchádzajúcemu rozhodnutiu v konečnom rozsudku rozhodnúť v jeho prospech a do USA ho nevydať. Ak by vo verdikte súhlasila s vydaním, tak sa Kožený odvolá na vyšší bahamský súd.

Aj po včerajšom pojednávaní zostáva štyridsaťtriročný Viktor Kožený v bahamskej väzbe, v ktorej je od začiatku vlaňajšieho októbra. Keď ho eskorta privádzala do súdnej siene, dával najavo optimizmus a vztýčeným palcom pred fotoaparátmi novinárov naznačoval, že očakáva výsledok vo svoj prospech.

Miestni pozorovatelia očakávali, že ostatné pojednávanie bude zavŕšené konečným rozsudkom. Prokurátor Cumberbatch ale nebol schopný na vystúpenie obhajoby odpovedať, pretože, ako zaznelo pred súdom, je zamestnaný vážnou kauzou na vyššom súde. Sudkyni ponúkol termín začiatkom augusta, ale v tej dobe bude Bethelová najskôr na lekárskom vyšetrení a potom na dovolenke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu