Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Discovery zostáva vo vesmíre o deň dlhšie, astronauti overia možnosť opravy plášťa

Raketoplán úspešne odštartoval z Mysu Canaveral 4. júla 2006.
Raketoplán úspešne odštartoval z Mysu Canaveral 4. júla 2006.

HOUSTON - Riadiace stredisko kozmických letov v Houstone dnes ráno rozhodlo o predĺžení letu raketoplánu Discovery o jeden deň. Dátum predpokladaného návratu raketoplánu na Zem sa teda posúva na 17. júl. Predĺženie letu umožní uskutočniť tretí výstup astronautov do voľného kozmu.

Zástupca programového riaditeľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) John Shannon neuviedol, či si predĺženie vyžiadalo poškodenie ohňovzdorného povrchu raketoplánu. Uviedol, že tretí výstup majú astronauti využiť na "overenie možnosti opravy" tohto štítu.

Vyhodnotením fotografií a videozáznamov povrchu Discovery, dospeli experti k záveru, že na plášti raketoplánu je šesť škvŕn, ktoré by mohli predstavovať problematické miesta. Tri zo škvŕn sa ukázali pri ďalších analýzach ako neškodné, zostávajúce tri bude treba overiť. Najproblematickejšou sa javí vystupujúca časť izolácie medzi dvomi doskami ochranného štítu na spodnej strane raketoplánu.

Prvý výstup do vesmíru čaká dvojicu astronautov Mika Fossuma a Piersa Sellersa už dnes. Jeho začiatok je plánovaný na 15.13 h SELČ a mal by trvať viac ako šesť hodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu