Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vlakové nešťastie v Nemecku: Zlyhal strojvodca?

Tragická nehoda si vyžiadala 11 obetí Zobraziť galériu (6)
Tragická nehoda si vyžiadala 11 obetí

BERLÍN - Jedenásť mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadala vážna železničná nehoda na východe Nemecka, pri ktorej sa v sobotu neskoro večer v oblasti Magdeburgu čelne zrazili na jednokoľajovej trati nákladný a osobný vlak. Niektorí zo zranených sú v kritickom stave, a úrady preto nevylučujú, že počet obetí na životoch môže stúpnuť.

Príčiny jedného z najväčších železničných nešťastí v Nemecku za posledné roky sa vyšetrujú.

Minister vnútra spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Holger Hövelmann na dopoludňajšej tlačovej konferencii uviedol, že nehoda si vyžiadala životy desiatich ľudí, ťažké zranenia utrpelo 18 pasažierov, 25 ďalších bolo zranených ľahko. Nemecká polícia medzitým oznámila, že v nemocnici svojim zraneniam podľahol jeden cestujúci. Celkový počet zranených znížila na 23.

K nešťastiu došlo pri Hordorfe v sobotu okolo 22:30. Regionálna osobná linka HarzElbeExpress idúca z Magdeburgu do Halberstadte sa tam zrazila s nákladným vlakom prepravujúcimi vápno.

Náraz bol tak silný, že expres sa vykoľajil a jeho kusy rozmetal po okolí. Podľa záchranárov náraz niektorých pasažierov z vlaku doslova katapultoval von. Cestujúci v prvom vozni za rušňom boli podľa polície na mieste mŕtvi. Príčina tejto tragédie zatiaľ nie je známa. "Vyšetrovanie sa rozbehlo vo všetkých smeroch," povedal veliteľ vyšetrovacieho tímu federálnej polície Ralph Krüger. "Snažíme sa teraz vyhodnotiť údaje, skúma sa stav signalizačných zariadení, technický stav súprav." Nevylúčil, že podiel na nehode mohli mať aj nepriaznivé poveternostné podmienky, keďže v sobotu večer bola hmla, teploty hlboko pod bodom mrazu a zlá viditeľnosť.

Jedným z variantov je, že strojvodca osobného vlaku v hmle prehliadol znamenie na zastavenie. K tomu sa prikláňa aj premiér Saska-Anhaltska Wolfgang Böhmer, ktorý sa prišiel ráno na miesto nešťastia pozrieť. "Asi došlo k prejdení signálu na zastavenie," naznačil jednu z možností.

Vyšetrovatelia ale nevylučujú ani technické problémy. V nemeckých médiách sa dnes objavilo, že expres mal pri vjazde zelenú, čo by ukazovalo na nefunkčnosť signalizácie na trati.

Vyšetrovateľom sa zatiaľ podarilo identifikovať len dvoch mŕtvych - strojvodcu osobného vlaku a sprievodcu. Identifikáciu podľa polície sťažuje, že mnohé obete nemali pri sebe žiadne doklady totožnosti. Strojvodca nákladného vlaku bol zranený len ľahko, bol hospitalizovaný a polícia ho už vypočula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu