Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najmenej 58 mŕtvych pri výbuchu míny pod autobusom na Srí Lanke

KOLOMBO - Najmenej 58 mŕtvych a 45 zranených si vyžiadal dnešný výbuch míny, ktorá explodovala pod civilným autobusom v severosrílanskej provincii Anurádhapura, ktorá hraničí s oblasťou kontrolovanou tamilskými povstalcami. Ide o najhorší útok na civilistov od uzavrentia prímeria v roku 2002, napísala agentúra Reuters.

"Je tu 58 mŕtvych a 45 zranených," povedal hovorca srílanskej armády Prasád Samarasinghe. "Sú medzi nimi deti, malí chlapci, ženy a duchovní," dodal. V autobuse cestovali predovšetkým Sinhálci, ktorí tvoria väčšinu obyvateľov Srí Lanky.

Bezpečnostný hovorca srílanskej vlády z útoku obvinil separatistickú organizáciu Tygri oslobodenia Tamilského Ílamu (LTTE), ktorá bojuje za práva menšinových Tamilov. LTTE sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila, v minulosti ale spojenie s podobnými útokmi rozhodne odmietala.

Dvadsaťročný boj LTTE za samostatný štát pre etnických Tamilov má na svedomí už 65.000 ľudských životov. Od začiatku apríla, keď skrachovali mierové rozhovory medzi LTTE a srílanskou vládou, na ostrove zahynulo viac ako 500 ľudí. Mnohí sa obávajú, že Srí Lanka je opäť na pokraji občianskej vojny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu