Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Iracký premiér oznámil, že vodca teroristov Zarkáwí je mŕtvy

Abú Musáb az-Zarkáwí Zobraziť galériu (5)
Abú Musáb az-Zarkáwí

BAGDAD - Vodca al-Káidy v Iraku Abú Musáb az-Zarkáwí, ktorý stál za mnohými samovražednými útokmi a únosmi v krajine, zahynul pri americkom nálete severne od Bagdadu. Oznámil to dnes iracký premiér Núrí al-Malíkí.

Jordánsky militant zahynul v stredu večer spolu so siedmimi pobočníkmi v dome 50 kilometrov severne od Bagdadu v nepokojne provincii Dijala, neďaleko provinčnej metropoly Bakúba. Americká armáda uskutočnila letecký úder na základe informácií, ktoré poskytli miestni obyvatelia irackým silám. Identitu Zarkáwího potvrdili okrem jeho tváre odtlačky prstov. "Zarkáwí bol zlikvidovaný," povedal Malíkí na tlačovej konferencii s americkým veľvyslancom v Iraku Zalmayom Khalilzadom a hlavným americkým veliteľom v krajine generálom Georgeom Caseym.

Smrť najhľadanejšieho teroristu v Iraku je podľa premiéra odkazom pre všetkých, ktorí nasledujú jeho príklad a oddajú sa násiliu, zabíjaniu a ničeniu, aby ustúpili skôr než bude neskoro, inak "skončia tragicky". "Kedykoľvek príde nový Zarkáwí, zabijeme ho," vyhlásil Malíkí. Khalilzad dodal, že zabitie Zarkáwího je obrovským úspechom pre Irak i medzinárodnú vojnu proti terorizmu. Casey uviedol, že pátranie po Zarkáwím sa začalo v uvedenej oblasti pred dvoma týždňami.

Oznámenie o smrti Zarkáwího prišlo šesť dní po zverejnení jeho najnovšej videonahrávky, na ktorej brojí proti šiitom v Iraku s tým, že ich milície znásilňujú ženy a zabíjajú sunnitov, proti čomu musí ich komunita bojovať. Zarkáwí a jeho iracká odnož sunnitskej al-Káidy majú od roku 2003 na svedomí niektoré z najkrvavejších útokov v Iraku, vrátane popráv viacerých cudzincov. Často sa zameriavajú na šiitske ciele, zrejme v snahe vyvolať občiansku vojnu medzi etnickými skupinami v krajine.

Zarkáwí stál za sériou samovražedných útokov, pri ktorých zahynuli v Iraku stovky ľudí. Podľa predpokladov tiež osobne sťal najmenej dvoch amerických rukojemníkov. Svoju kampaň nedávno preniesol aj mimo Iraku, prihlásil sa k viacerým krvavým atentátom v rodnom Jordánsku a dokonca vypáleniu rakety z Libanonu na Izrael. USA na hlavu Zarkáwího vypísali odmenu vo výške 25 miliónov dolárov, rovnakú ako v prípade Usámu bin Ládina.

Chronológia najkrvavejších útokov Zarkáwího >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu