Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii sa priblíži k 5700

JAKARTA - Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia na indonézskom ostrove Jáva stúpol na najmenej 5698. Do postihnutých oblastí dnes smerovali stovky ton humanitárnej pomoci. Pozornosť sa teraz zameriava na ošetrovanie zranených a dodávku potravín hladujúcim obyvateľom regiónu. Odborníci považujú za málo pravdepodobné, že sa v troskách domov ešte nájdu ľudia, či už živí, alebo mŕtvi.

Miestne nemocnice sú preplnené zranenými a chýba v nich potrebné množstvo lekárskeho personálu. OSN preto v pondelok v Ženeve vyzvala na okamžité poskytnutie troch poľných nemocníc s kapacitou 100 postelí v každej, zdravotníckeho materiálu a stanov pre Jávu. Na výzvu dnes reagovali Spojené štáty, Čína, Singapur a Katar - každá z týchto krajín sľúbila poskytnúť Indonézii jednu poľnú nemocnicu. Indonézske úrady naviac už v regióne rozmiestnili 18 svojich mobilných zdravotníckych zariadení.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) dnes informovala, že už do štyroch lokalít, dopravila 35 ton humanitárnej pomoci. Svetový program pre výživu (WFP) dnes vypravil dve lietadlá s pomocou. V jednom sú diely na zmontovanie skladísk pre humanitárnu pomoc a v druhom 40 ton materiálu z Talianska - potraviny, stany, deky, plachty, vodné čerpadlá a generátory. Skupina 40 francúzskych lekárov a záchranárov dorazila dnes do okresu Klaten, kam priviezli lieky, stany, prikrývky a čističky vody. V oblasti už zasahujú okrem indonézskych odborníkov aj lekárske tímy z Číny, Tchaj-wanu a Malajzie.

Podľa OSN už na žiadosť Indonézie o pomoc reagovalo 22 štátov. USA dnes dvojnásobne zvýšili okamžitú pomoc na päť miliónov dolárov. Indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono, ktorý prechodne presunul svoj úrad do Yogyakarty, sľúbil, že vláda nedovolí spreneveru finančných prostriedkov pre postihnutých. Indonézia patrí medzi najviac skorumpované krajiny sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu