Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Útočník po otvorení berlínskej stanice zranil v dave 28 ľudí

K činu došlo okolo 23.30 h po konci svetelnej šou na novej stanici, ktorú sledovalo vyše 500.000 divákov.
K činu došlo okolo 23.30 h po konci svetelnej šou na novej stanici, ktorú sledovalo vyše 500.000 divákov.

BERLÍN - Najmenej 28 ľudí zranil v piatok večer v centre Berlína mladý muž, ktorý začal nožom útočiť na chodcov po slávnostnom otvorení novej hlavnej železničnej stanice. Šiesti napadnutí utrpeli vážne zranenia a jeden sa nachádza v ohrození života, informovala nemecká polícia. Medzi obeťami útoku, ktorých bilancia ešte nie je konečná, sú pravdepodobne aj turisti.

Zatknutého páchateľa polícia identifikovala ako 16-ročného Nemca z berlínskej štvrte Neukölln, známej veľkou nezamestnanosťou a vysokou mierou kriminality. Motív mladíka, ktorý už v minulosti spáchať ďalšie násilné delikty, nebol jasný. K činu došlo okolo 23.30 h po konci svetelnej šou na novej stanici, ktorú sledovalo vyše 500.000 divákov. V dave pri budove parlamentu, niekoľko sto metrov od stanice, začal páchateľ okolo seba bez rozmyslu bodať nožom. Medzi ľuďmi vypukla panika, na miesto dorazilo asi 100 policajtov, 45 hasičov a 11 sanitiek.

Do stanice začali o 23.00 h prúdiť davy zvedavých ľudí, ktorí si mohli budovu s 80 obchodmi po prvý raz pozrieť zvnútra. Vzhľadom na obrovský nával budovu krátko pred polnocou z bezpečnostných dôvodov dočasne uzavreli pre ďalších ľudí. Na slávnostnom otvorení centrálnej železničnej stanice za vyše 700 miliónov eur (26,4 miliardy Sk), ktorú stavali osem rokov, vystúpili s príhovormi kancelárka Angela Merkelová a starosta Berlína Klaus Wowereit. Z podujatia odišli dlho pred útokom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu