Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nad gréckym ostrovom Karpathos došlo ku kolízii stíhačiek

ATÉNY - Dve stíhacie lietadlá F-16, jedno grécke a druhé turecké, sa dnes zrazili nad gréckym ostrovom Karpathos neďaleko tureckých brehov. Oznámilo to grécke ministerstvo obrany. Turecká armáda kolíziu potvrdila a oznámila, že jej najvyšší veliteľ je v priamom kontakte so svojim gréckym náprotivkom.

Turecká armáda vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že grécke stroje zadržali turecké stíhačky, ktoré boli na rutinnom cvičení v medzinárodnom vzdušnom priestore. V oblasti sa nekonali žiadne plánované vojenské manévre. Hovorca gréckej vlády Evangelos Atonaros potvrdil, že incident sa odohral vo chvíli, keď sa grécky stroj snažil zadržať turecké lietadlo.

Turecký pilot sa katapultoval a nehodu prežil, oznámil generálny štáb tureckej armády. Upresnil, že turecké cvičenie sa konalo v medzinárodnom vzdušnom priestore a že vyšetrovanie nehody pokračuje. Tureckého pilota vzala na palubu obchodná loď.
Grécko vyslalo na miesto záchranné tímy a po gréckom pilotovi doteraz pátra.

Grécko a Turecko sa často vzájomne obviňujú z narušovania vzdušného priestoru nad Egejským morom a vedú spolu spory o vymedzenie vzdušného priestoru a výsostných vôd. Územné spory, ktoré sa týkajú tiež rozdeleného ostrova Cyprus, doviedli oboch členov Severoatlantickej aliancie niekoľkokrát až na pokraj vojny. Napríklad v roku 1996 sa Turecko a Grécko takmer dostali do vojnového stavu kvôli sporu o zvrchovanosť nad neobývaným ostrovčekom v Egejskom mori, ktorý Gréci nazývajú Imia a Turci Kardak.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu