Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Nepále oslavovali kráľove ústupky

Statisíce ľudí sa dnes v nepálskom hlavnom meste zúčasnili oslavného pochodu. Zobraziť galériu (3)
Statisíce ľudí sa dnes v nepálskom hlavnom meste zúčasnili oslavného pochodu.

KÁTHMANDU - Státisíce ľudí sa dnes v nepálskom hlavnom meste Káthmandu zúčastnili víťazného pochodu, na ktorý sa zmenili doterajšie protestné demonštrácie namierené proti absolutistickej vláde kráľa Gjánéndru. Oslavovali tak pondelňajší sľub kráľa, že nechá obnoviť parlament, ktorý pred štyrmi rokmi zrušil, a vymenuje premiéra podľa výberu opozície.

S kráľom však Nepálci naďalej spokojní nie sú a na dnešnej manifestácii žiadali jeho odstúpenie. Poriadková polícia zablokovala účastníkom protestu priamy prístup ku kráľovskému palácu, ale k žiadnym násilnostiam nedošlo. Ľudia sa nepokúsili preraziť policajné kordóny, rozbili však kovové tabule obsahujúce citáty z kráľových prejavov. Kráľa označili za zlodeja a vyzývali ho, aby odišiel. Kráľov pondelkový sľub o obnovení parlamentu uvítali opozičné strany, ktoré ukončili takmer trojtýždňové protesty, ale maoistiskí povstalci ho označili za podvod a spiknutie, ktorého cieľom je zachovať autokratickú monarchiu. Zároveň vyzvali svojich opozičných spojencov, aby kráľove rozhodnutie odmietli, a vyhlásili blokádu Káthmandu a okresných miest. "Kráľove vyhlásenie je hanbou a spiknutím proti nepálskemu ľudu," uviedol maoistický predák Pračánda. "Naša strana to rozhodne odmieta." Maoisti začali v roku 1996 vojnu za zrušenie monarchie a vytvorenie komunistického štátu a kontrolujú odvtedy veľkú časť himálajskeho kráľovstva. Od roku 2005 tvoria neformálne spojenectvo so siedmymi hlavnými opozičnými stranami proti kráľovi.

Pračánda podotkol, že sedem strán urobilo "ďalšiu historickú chybu", a vyzval ľud, aby pokračoval v protestoch, kým strany nevyhlásia voľby do parlamentu, ktorý pripraví novú ústavu, ktorá by omedzovala kráľovu moc. Opozičné strany dnes navrhli, aby sa do čela novej vlády postavil niekdajší premiér Giridža Prasád Koirála. "Predložíme dnes jeho kandidatúru v kráľovskom paláci," povedal predák komunistickej strany Madhav Kumár Nepál. Budúca vláda by mala podľa neho uzavrieť prímerie s maoistickými povstalcami, ktorých vojna proti monarchii stála za uplynulých desať rokov život viac než 12.500 ľudí. "Akonáhle bude utvorená vláda, bude vyhlásené prímerie s maoistami, ktorí už nebudú považovaní za teroristov," povedal Nepál a dodal, že maoisti by rovnako mali pristúpiť na prímerie a mali by sa zapojiť do politického diania.

Do Káthmándú sa po troch týždňoch poznačených generálnym štrajkom, protestmi, chaosom a zákazom vychádzania vrátil normálny život. Otvorili sa obchody, ulicami prechádzajú prvýkrát od 6. apríla autobusy a taxíky, bolo obnovené fungovanie mobilnej telefónnej siete, ktoré bolo v sobotu prerušené. V uliciach však stále hliadkuje poriadková polícia a vojaci s automatickým zbraňami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu