Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Dievča predal na prostitúciu do Rakúska, mala 17

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OLOMOUC – Zoznámil sa s ňou cez internet a predal ju na prostitúciu do Rakúska. Dievčina bola ešte mladistvá, mala 17 rokov. Muž pred súdom svoju vinu popieral a chcel zníženie trestu. Jeho odvolanie však zamietli a odsúdili na päť rokov za obchodovanie s ľuďmi.

Prípad riešil vrchný súd v Olomouci. "Odvolanie obžalovaného sme zamietli ako úplne nepodložené. Vina bola spoľahlivo preukázaná, rovnako tak bolo správne kvalifikované, že ide o zločin obchodovania s ľuďmi. Dievča, ktorú dohodol k prostitúcii, bola vo veku mladistvých. Päťročný trest vo väznici s ostrahou je na samej spodnej hranici. Je úplne primeraný a adekvátny," uviedol dnes hovorca súdu Petr Angyalossy.

S dievčaťom sa Petr Stýblo (40) z Olomouca zoznámil ešte v polovici roka 2006 na inzerát, keď ponúkal prácu v rakúskom nočnom klube s možnosťou zárobku 100-tisíc korún (cca 4000 eur) mesačne. Bavili sa pritom o práci prostitútky, barmanky alebo servírky, pričom posledné dve profesie dievča uprednostňovalo. Upozorňovalo pritom na to, že nie je plnoleté. Muž ho však ubezpečil, že v tom nie je problém a odovzdal ho svojmu komplicovi v Rakúsku, za čo dostal finančnú odmenu.

Dievča potom tri mesiace pracovalo v rôznych rakúskych nevestincoch. Prevažnú časť zárobku mu pritom odobrali kvôli zaplateniu falošných dokladov. Nakoniec sa mu podarilo dostať späť do Česka, kde po ňom už vyhlásili pátranie. Odsúdený Stýblo chcel zníženie trestu a bránil sa tvrdením, že sa s dievčaťom pôvodne bavil iba o práci barmanky. "Pri kontakte s dievčaťom mal na mysli, že bude pracovať ako barmanka či čašníčka. Ak by vycestovalo do Rakúska, predpokladal, že bude vykonávať tieto činnosti," uviedol jeho obhajca.

Sudcovia však jeho verzii neuverili. Stýblo navyše poukazoval aj na to, že musí živiť svoje štyri deti. "Podmienky pre mimoriadne zníženie trestnej sadzby tu nie sú. Obžalovaný stál pred súdom už predtým, že neplatil výživné a o deti sa nestaral. Svoje maloleté deti vystavil aj nebezpečenstvu núdze," poukázala prokurátorka. "Je potrebné poukázať na kriminálnu kariéru obžalovaného, ktorý bol už šesťkrát trestaný. Ide o recidivistu, ktorý má sklony k páchaniu trestnej činnosti," uviedol predseda senátu Milan Kaderka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu