Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Protesty vo Francúzsku sa radikalizujú

Protesty proti vládnemu plánu boja s nezamestnanosťou vo Francúzsku sprevádza čoraz viac násilností. Zobraziť galériu (4)
Protesty proti vládnemu plánu boja s nezamestnanosťou vo Francúzsku sprevádza čoraz viac násilností.

PARÍŽ - Protesty proti vládnemu plánu boja s nezamestnanosťou vo Francúzsku sprevádza čoraz viac násilností, ktoré polícia viac než demonštrantom pripisuje skupinám výtržníkov z problematických predmestí, ktoré boli dejiskom veľkých nepokojov na jeseň.

Aj metódy protestujúcej mládeže sa však radikalizujú, o čom svedčí aj dnešné zablokovanie prístupových ciest do západofrancúzskeho mesta Poitiers. Intenzita stretu medzi vládou a kritikmi plánu stále viac znepokojuje i samotný vládny tábor. Počas protestov proti novo zavedenej "zmluve prvého zamestnania" (CPE) boli v posledných dňoch vydrancované niektoré obchody v Paríži a v Rennes, v mnohých mestách boli zničené výklady, poškodené alebo zapálené autá a boli aj prípady olúpení, ktorých obeťami sa stali i účastníci protestov alebo novinári. Polícia sa podľa dnešného vydania denníka Le Figaro domnieva, že protesty využívajú skupinky mladých ľudí, ktorí boli protagonistami jesenných násilností na predmestiach, a ktorí s vlastným protestným hnutím nemajú nič spoločné. Účastníci incidentov v posledných dňov boli "z jednej tretiny darebáci z predmestí, zbytok boli ľavičiari", citoval denník anonymný policajný zdroj.

Násilnosti sprevádzali štvrtkové aj sobotňajšie protesty v Paríži i v ďalších mestách a zároveň sa zvýšil počet incidentov na parížskych predmestiach, zvlášť v departemente Seine-Saint-Denis, kde vypukli vlaňajšie nepokoje. Podľa tlačových správ sa medzi protestujúcimi študentmi miešajú skupiny výtržníkov ozbrojených baseballovými pálkami a kladivami.

"Zmluva prvého zamestnania" má podľa vládnych predstáv uľahčiť prijímanie nových pracovných síl, ale za cenu ľahšieho prepúšťania. Budú ju môcť uzatvárať ľudia do 26 rokov. Predpokladá sa v nej dvojročná skúšobná doba, počas ktorej bude možné zamestnanca prepustiť bez udania dôvodu. Premiér Dominique de Villepin, ktorý túto normu presadil, v utorok večer pred poslancami a senátormi vládneho Zväzu pre ľudové hnutia (UMP) znovu vylúčil možnosť od nej ustúpiť.

Na protest proti CPE je stále zablokovaných niekoľko desiatok univerzít a niekoľko stoviek lýceí. Veľké študentské protestné akcie sa chystajú na štvrtok a štrajky a manifestácie odborárov a študentov na utorok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu