Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kirišima ostreľuje Japonsko sopečnými bombami

Popol zo sopky ohrozuje aj lietadlá
Popol zo sopky ohrozuje aj lietadlá

TOKIO - Mohutnou erupciou sprevádzanou vytekaním rozpálenej magmy a vyvrhovaním sopečných bômb dal o sebe vedieť japonský vulkán Kirišima, ktorý sa nachádza na južnom ostrove Kjúšu. Sopka vyvrhuje do výšky viac ako dva kilometre nebezpečné sopečné bomby!

Výbuch Kirišimy sa začal 26. januára. Z krátera stúpa mohutný oblak popola, čo prinútilo príslušné úrady rozšíriť zónu so zákazom vstupu a vydať varovanie pred popolom pre letovú hladinu nad 7600 metrov.

Ná záberoch japonských médií je vidieť, ako z krátera vystreľuje do výšky niekoľko sto metrov horúci sopečný materiál a dolu svahmi sa valia pyroklastické prúdy. Sopka Kirišima tiež vyvrhuje do výšky viac ako dva kilometre nebezpečné sopečné bomby - kusy žeravej magmy, ktoré sú vymrštené do atmosféry, kde sa vplyvom aerodynamického trenia zaobľujú a dostávajú svoj typicky kvapkovitý tvar. Pri dopade na zem môžu napáchať v závislosti od svojej hmotnosti značné škody. Veľké sopečné bomby nemusia počas letu vychladnúť a ich horúce jadrá môžu spôsobovať požiare.

Kirišima je jedným z viacerých sopiek na Kjúšu. Tieto sú pomerne aktívne, ale ich erupcie sú väčšinou malé. Najnovší výbuch Kirišimy je najväčší od roku 1959.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu