Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri výbuchu na moskovskom letisku 35 mŕtvych, medzi zranenými herečka Fialová!

Výbuch si vyžiadal desiatky zranených Zobraziť galériu (16)
Výbuch si vyžiadal desiatky zranených

Aktualizované

MOSKVA - Silný výbuch včera otriasol príletovou halou moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Za výbuchom stál údajne samovražedný atentátnik. Pri explózii sa zranila aj slovenská herečka Zuzana Fialová.

10:43 Policajné hliadky so psami, dôsledná kontrola prichádzajúcich pri vchode aj čerstvé kvety na mieste tragédie, tak vyzerá dejisko pondelňajšieho samovražedného útok. "Röntgenové rámy sú nastavené na najväčšiu citlivosť," ohlásila televízia Rossija 24.

09:06 Ruská tlač kritizuje bezpečnosť letiska aj tajnú službu. Denník Kommersant sa pozastavil nad tým, že kontroly prichádzajúcich a ich batožiny boli na letisku zavedené až po výbuchu, čiže atentátnikovi nič neprekážalo v odpálení bomby. Podľa denníka sa na útok v Moskve pripravovali tajné služby už od 31. decembra.

09:03 Teroristický útok mohla spáchať vdova po kaukazskom militantovi. S odvolaním sa na nemenované ruské bezpečnostné zdroje o tom informovali agentúry RIA Novosti a Interfax. Podľa Ria Novosti sprevádzal podozrivú ženu jeden muž, ktorého hlava sa neskôr našla. Vyšetrovatelia tiež nevylúčili možnosť, že dvojica plánovala pôvodne nálož iba vyložiť a odpáliť ju až neskôr. "Zariadenie však mohlo vybuchnúť omylom alebo ho odpálili pomocou diaľkového zariadenia," dodáva zdroj. Oboch pravdepodobne priviezli komplici. Úrady pátrajú po troch podozrivých.

09:03 Zuzana Fialová je stále hospitalizovaná v jednej z moskovských nemocníc. "So slovenskou občiankou sme v telefonickom kontakte prostredníctvom našej pracovníčky z konzulárneho úradu. V týchto chvíľach prebieha vizita, po ktorej lekári oznámia ďalší postup. Zatiaľ sa pacientka nepodrobila žiadnej operácii. Veríme, že po vizite sa s ňou budú môcť už osobne kontaktovať jej priatelia a naša konzulárna pracovníčka," uviedol hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

08:41 Podľa ruského ministerstva pre výnimočné situácie útok zatiaľ neprežilo osem cudzincov. Okrem doteraz zverejnených je medzi mŕtvymi aj občan Ukrajiny.

08:07 Medzi obeťami je aj Bulhar. Informoval bulharský štátny rozhlas, ktorý sa odvolával na predbežný zoznam zverejnený ruskými úradmi. Približne 40-ročný muž žil v Rakúsku a do Moskvy priletel iba tesne pred útokom.

07:01 "To, čo sa stalo, demonštruje, že došlo k vážnemu narušeniu bezpečnosti. Niekto sa musel veľmi usilovať o prenesenie alebo prinesenie takého veľkého množstva výbušnín," uviedla Interfax s odvolaním sa na Medvedeva. Ako prezident vysvetlil, "každý, kto je spojený so spoločnosťou, ktorá tam rozhoduje, a manažment samotného letiska musia odpovedať na všetko. Toto je teroristický čin. Toto je žiaľ. Toto je tragédia," dodal.

06:36 Ruský prezident Dmitrij Medvedev kritizoval bezpečnostné zlyhania. Personál na letisku Domodedovo nedodržiaval plne predpisy, povedal prezident. Prisľúbil vypátranie páchateľov a nariadil tajnej službe FSB vyšetrenie prípadu. Podľa správ médií sa FSB o plánoch útoku dozvedela už pred týždňom.

05:33 Zatiaľ sa podľa neoficiálnych informácií podarilo identifikovať 25 obetí, u ktorých sa našli doklady; zahynuli aj dvaja Briti a tiež občania Nemecka, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Kirgizska. Podľa úradov sa podarilo rozpoznať 18 mŕtvych, identifikáciu ďalších sťažuje to, že mnoho tiel bolo roztrhaných.

5:33 Bombu, ktorá zabila 35 ľudí a okolo 170 ďalších zranila, odpálila zrejme samovražedná atentátnička. Výbušninu údajne preniesla na letisko v príručnej batožine. Oznámila to dnes agentúra Interfax s odvolaním na nemenovaný bezpečnostný zdroj. "Jeden zo svedkov, ktorý sa nachádzal neďaleko od centra výbuchu, povedal, že videl, ako explodovala batožina ženy, ktorá bola oblečená v čiernom," povedal zdroj. Atentátnička mala tiež zahalená hlavu. "Svedok tvrdí, že výbušnina nebola na dievčati. Zo svedectva možno vyvodiť, že zariadenie sa nachádzalo v taške či kufri, ktorý v čase výbuchu stál vedľa nej," dodal.

20:59 Podľa zistení TASR je Zuzana Fialová hospitalizovaná a lekári nevylučujú, že ju budú operovať.

20:52 Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že sa na moskovskom letisku v čase výbuchu nachádzali minimálne piati Slováci. Podľa medializovaných informácií boli na letisku herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou Alexandrou. Na rovnaký let z Viedne sa podľa hovorcu rezortu Ľuboša Schwarzbachera zaregistrovali aj ďalší dvaja Slováci. „Podľa predbežných informácií sú tiež v poriadku, pokračujú z Moskvy do miesta svojej destinácie,“ povedal Schwarzbacher.

20:41 Policajti pátrajú po troch údajných spolupáchateľoch, ktorí by mohli byť s útokom spojení a atentátnika na letisko podľa záznamu z letiskových kamier sprevádzali. Na jednom zázname už vyšetrovatelia objavili záber zachytávajúci okamih, kedy samovražedný atentátnik nálož odpálil. Podľa ruskej televízie útočník pred explóziou vykríkol: "Všetkých vás zabijem!".

20:02 Sústrasť po dnešnom samovražednom útoku na moskovskom letisku Domodedovo, ktorý si vyžiadal najmenej 35 obetí, vyjadrili Rusku predstavitelia EÚ, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun i britský šéf diplomacie William Hague. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyjadril "zdesenie a hlboký smútok zo zbabelého teroristického útoku". EÚ prostredníctvom svojho komisára pre dopravu Siima Kallasa navrhla Rusku akúkoľvek technickú pomoc, ktorú by Moskva mohla potrebovať. Predseda Európskej rady Herman van Rompuy vyhlásil, že je "zhrozený" útokom, a vyzval na "dolapenie zodpovedných a ich potrestanie". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podobne odsúdil útok na najrušnejšom moskovskom letisku. Označil útok za "neospravedlniteľný a odsúdeniahodný". Šéf britskej diplomacie Hague vyjadril hlbokú sústrasť príbuzným obetí a zranených. Britské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo svojim občanom, aby na letisko necestovali.

19:47 „Sto ľudí sa o 2.00 (miestneho času, t. j. o polnoci SEČ) nachádzalo v zdravotníckych zariadeniach.“ Z nich sa podľa odhadov „48 nachádza vo vážnom alebo veľmi vážnom stave“, uviedol námestník ruského ministra zdravotníctva Maksim Topilin pre novinárov. V pondelok večer ruské úrady potvrdili, že výbuch na moskovskom letisku si vyžiadal spolu 35 ľudských životov. Od vtedy sa podľa námestníka tento počet nezmenil. Informáciu priniesla tlačová agentúra RIA Novosti. Podľa predbežných informácií výbušné zariadenie so silou okolo päť kilogramov TNT naplnené kovovými prieraznými článkami odpálil samovražedný terorista, ktorý sa nachádzal v dave ľudí. Ruskí vyšetrovatelia už oznámili, že našli hlavu "arabského výzoru", ktorá by "mohla patriť útočníkovi zodpovednému za bombový útok na moskovskom letisku" Domodedovo. "Našli sme hlavu muža arabského výzoru, ktorý mal asi 30 až 35 rokov," citovala agentúra Interfax nemenovaný bezpečnostný zdroj. Predbežné zistenia nasvedčujú tomu, že nálož odpálil jeden alebo viacerí samovražední útočníci, ruské orgány preto incident vyšetrujú ako teroristický čin.

19:11 Vlnu pobúrenia vyvolali v Rusku správy, že taxikári na letisku Domodedovo začali bezprostredne po atentáte žiadať za odvoz do Moskvy 10 tisíc až 20 tisíc rubľov."Sú to hyeny, mali by za to prísť o vodičák," znelo ruským internetom.

19:05 Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že našli telo predpokladaného samovražedného atentátnika. Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaných vyšetrovateľov uviedla, že atentátnikom bol pravdepodobne muž vo veku 30-35 rokov "arabského vzhľadu". Nie je známe, či sa im predpokladaného útočníka podarilo identifikovať. Ruské médiá informovali, že samovražedný útočník pochádza z niektorej z nepokojných severokaukazských republík Ruskej federácie.

18:51 Ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi kondolovala predsedníčka vlády Iveta Radičová. "Úprimne sa priznám, že je to pre mňa šok. Chcem Vás ubezpečiť, že Slovenská republika sa jednoznačne vymedzuje voči formám nezmyselného násilia. Neprípustnosť terorizmu je vyjadrením nášho najhlbšieho odhodlania a presvedčenia. V 21. storočí nemôžeme v žiadnom prípade tolerovať ubližovanie nevinným ľudským bytostiam," napísala.

18:36 Americký prezident Barack Obama odsúdil výbuch ako "ohavný akt terorizmu namierený proti ruskému ľudu". Obama svoj sústrastný prejav adresoval ruskému ľudu, ktorý je podľa neho hlboko zasahovaný terorizmom.

17:59 Ruské ministerstvo zdravotníctva informuje, že výbuch si vyžiadal minimálne 35 obetí, pričom ďalších vyše 30 ľudí je v kritickom stave.

17:09 Agentúry upresnili počet, mŕtvych najmenej 31, 130 ľudí sa zranilo, z toho 20 sa nachádza v kritickom stave.

17:03 MZV potvrdilo, že v čase výbuchu sa na mieste nachádzali aj slovenskí herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný spolu so sestrou. "Boli sme úplne pri tom výbuchu, Zuzku hodilo na zem," povedal Kostelný. Ako uviedol, k explózii došlo krátko po ich prílete do Moskvy. Všetci traja sú podľa jeho slov v poriadku a v súčasnosti smerujú na slovenskú ambasádu.

16:57 Prezident Ivan Gašparovič poslal kondolenčný telegram prezidentovi Ruska Dmitrijovi Medvedevovi v súvislosti s teroristickým útokom. 

16:39 Moskovská polícia v súvislosti s útokom pátra po troch podozrivých mužoch, oznámila ruská tlačová agentúra Interfax. Pri explózii, ku ktorej došlo o 15.30 h SEČ, bolo použité množstvo rovnajúce sa siedmim tonám trinitrotoluénu (TNT), uviedli úrady.

16:17 Hovorca ministerstva zahraničných vecí nevylúčil, že v čase výbuchu sa na letisku nachádzali aj Slováci. "Máme totiž nepotvrdené informácie, že medzi zranenými sú aj naši občania. Ide totiž o letisko, ktoré často využívajú aj Slováci," povedal Schwarzbacher.

15:55 O udalosti podľa ruských médií informovali aj premiéra Vladimíra Putina. Ruské agentúry zatiaľ neoznámili národnosť mŕtvych a zranených. Uviedli však, že k výbuchu došlo krátko po pristátí lietadiel z New Yorku, Dubaja, Káhiry, Londýna, Viedne, Mníchova, Hamburgu, Tokia, Hurghady a Istanbulu.

15:28 Podľa agentúry ITAR-TASS zahynulo najmenej 20 ľudí, desiatky ďalších sa zranili. Zdroje citované agentúrou Interfax uviedli, že výbuch bol dielom samovražedného atentátnika. K explózii podľa agentúry Interfax došlo v priestore pre manipuláciu s batožinou, iné ruské zdroje tvrdia, že výbuch zasiahol východ z príletovej haly. Vedenie letiska ani polícia sa zatiaľ k okolnostiam útoku nevyslovili. Letištná hala je plná dymu, konečná bilancia výbuchu môže byť podľa očitých svedkov ešte vyššia.

15:15 Najmenej desať obetí a desiatky zranených má na svedomí dnešná explózia na moskovskom letisku Domodedovo, ktoré je najvyťaženejším z troch komerčných letísk ruskej metropoly. Oznámila to ruská tlačová agentúra Interfax, ktorú citovali svetové agentúry. Podľa ruských agentúr k výbuchu došlo vnútri letiskovej haly medzinárodných príletov. Nič viac nie je zatiaľ známe.

 

Video nie je vhodné pre maloletých.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu