Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V tábore Guantánamo USA závažne porušujú medzinárodné právo

Zadržiavací tábor USA v zálive Guantánamo.
Zadržiavací tábor USA v zálive Guantánamo.

BRATISLAVA - Zadržiavací tábor Spojených štátov amerických (USA) v zálive Guantánamo na Kube je závažným porušovaním medzinárodného práva. Mnohé správy svedčia o tom, že v ňom dochádza k mučeniu a zlému zaobchádzaniu s väzňami.

Zoznam zadržiavaných osôb sa nezverejňuje a títo ľudia v podstate zmizli, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla organizácia Amnesty International (AI) na Slovensku. AI zverejnila novú správu o situácii v Guantáname. Jej plné znenie dnes odovzdá veľvyslancovi USA v SR Rodolphemu Valleemu. List s podpismi 250 Slovákov AI pošle prezidentovi USA Georgeovi Bushovi.

V správe AI sa uvádza, že USA na Guantáname už štyri roky väznia okolo 500 ľudí bez súdu či obvinenia. Medzi nimi je deväť mužov, ktorých USA nepovažujú za nepriateľských bojovníkov. Spojené štáty porušujú medzinárodné právo, ktoré nepovoľuje zadržiavanie ľudí iba na základe svojvoľného konania výkonnej moci, či už v čase vojny alebo v prípade ohrozenia národnej bezpečnosti, pripomína AI. V tábore Guantánamo sú protiprávne zadržiavaní ľudia z 35 krajín. Niektorí z väzňov protestujú hladovkou, iní riešia situáciu pokusom o samovraždu. Príbuzní o nich v mnohých prípadoch nemajú žiadne správy, píše sa v správe AI.

Utrpenie, ktoré zadržiavaní na Guantáname musia znášať, klasifikuje Komisia OSN pre ľudské práva ako mučenie a zlé zaobchádzanie. AI v správe poukazuje aj nato, že trápenie väzňov sa Guantánamom nekončí. Prepustení majú podlomené zdravie. Prevoz z Guantánama do vlasti pre mnohých znamená iba presun z jedného väzenia do druhého. Keďže neexistuje rozsudok o vine, domovské vlády začínajú nové vyšetrovanie, často sprevádzané mučením, pripomína Amnesty International.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu