Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rázne vyjadrenie Lajčáka: V novej vláde sa nevidím! Dôvod politikov nepoteší

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa nevidí vo vláde, ktorá vznikne po februárových parlamentných voľbách. Dôvodom je dianie na slovenskej politickej scéne, ozrejmil.

„Naozaj si vážim možnosť slúžiť SR na poste ministra zahraničných vecí a je to práca, ktorá ma naozaj napĺňa. K dnešnému dňu som najdlhšie slúžiaci minister SR a druhý najdlhšie slúžiaci minister zahraničných vecí v krajinách Európskej únie, ale pri normálnej racionálnej analýze diania na politickej scéne človek dôjde k záveru, že sa nevidím v tej budúcej vláde,“ povedal šéf rezortu diplomacie.

Moja DNA diplomata bola požičaná do politiky

„Moja DNA bola vždy profesionálneho diplomata, ktorý bol požičaný do politiky. Ja som sa nejakým spôsobom za politika ako takého nepovažoval, čiže je prirodzené, že sa chcem venovať, alebo sa mám v úmysle vrátiť k svojej profesii, teda k diplomacii ako takej. Čo presne to bude znamenať, to je v tejto chvíli ešte predčasné o tom hovoriť,“ uzavrel Lajčák.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Podľa Lajčáka bol minulý rok náročný

Rok 2019 bol podľa ava Lajčáka (nominant Smeru-SD) zo zahraničnopolitického hľadiska náročný. „Žijeme v čase, ktorý je vo všeobecnosti hodnotený ako erózia multilaterálneho systému, to znamená systému, ktorý je založený na nejakých pravidlách či dohodách a je čoraz viac vidieť, že celý rad silných hráčov nemá alebo stráca záujem sa týmito pravidlami riadiť. Smerujeme od multilateralizmu k multipolarizmu,“ zhodnotil Lajčák v rozhovore.

Na snímke sprava šéf
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Jose Luis Magana)

Pre malé krajiny, akou je Slovensko, je to podľa šéfa rezortu diplomacie zlý vývoj, pretože znamená, že pravidlá diktujú veľkí a silní. Práve to je aj jedným z dôvodov, prečo sa minister rozhodol zhostiť sa úlohy predsedníctva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Všetko má dopad na domácu scénu

Lajčák si myslí, že prostredie je nestabilné, no pokiaľ ide o Európsku úniu, voľby do Európskeho parlamentu nakoniec dopadli lepšie, ako sa očakávalo z dôvodu obáv z vysokej podpory antisystémových či populistických strán. Účasť bola najvyššia za mnoho rokov dozadu, čo podľa ministra znamená, že ľuďom na európskom projekte záleží.

„Samozrejme, to všetko má aj dopad na domácu scénu a domácu pôdu, kde je cítiť stratu zahraničnopolitického konsenzu, ktorý na Slovensku celé roky bol. Dnes je to jednoducho zložitejšie. Ministerstvo zahraničných vecí je napádané, povedal by som, aj sprava aj zľava. Pre niektorých sme príliš prozápadní a pre niektorých sme zase príliš málo prozápadní, takže ja mám z toho obavu práve preto, že v týchto zložitých časoch, v ktorých žijeme, je treba, aby Slovensko bolo konsolidované, aby sme mali vyjasnené základné veci, pretože ak sa budeme medzi sebou nejako vnútorne rozbíjať, tak nás to oslabuje aj navonok,“ uzavrel šéf rezortu diplomacie.

Viac o téme: VládaParlamentné voľbySmer-SDMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu