Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Systém eKasa je bezpečný a rušiť sa nebude, tvrdí finančná správa

Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Systém eKasa spĺňa všetky bezpečnostné kritériá, v žiadnom prípade sa rušiť nebude a nebude sa ani nijako výrazne technicky upravovať. Tvrdí to finančná správa, podľa ktorej rovnaké posolstvo odznelo aj na stredajšom odbornom stretnutí k projektu eKasa, ktorého sa zúčastnili tri desiatky odborníkov z poradného orgánu finančnej správy, výrobcov chránených dátových úložísk, pokladničných riešení a ďalších subjektov zo štátneho a tretieho sektora.

Finančná správa tvrdí, že stretnutie zorganizovala s cieľom vyhnúť sa politizácii témy, ktorú považuje za vysoko odbornú. Reagovala tak aj na medializovaný prípad hacknutia eKasy. „Finančná správa opätovne ubezpečila, že systém finančnej správy nijako napadnutý nebol. V medializovanom prípade išlo o príklad individuálnej pokladnice, ktorá po zásahu hackerov neobsahovala všetky prvky, na ktoré bola udelená certifikácia. Takúto pokladnicu už nie je možné považovať za pokladnicu eKasa,“ informuje hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Systém eKasa
Zobraziť galériu (2)
Systém eKasa  (Zdroj: SITA/Oles Cheresko)

Prioritou posledných tohtoročných týždňov pritom podľa finančnej správy bude najmä pripojenie sa všetkých nepripojených podnikateľov do eKasy. „Zástupcovia finančnej správy na stretnutí zúčastnených informovali, že za projektom si finančná správa stojí a termín 1. januára 2020 pre pripojenie sa k eKase platí. Zároveň prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová vyzvala dodávateľov certifikovaných pokladničných riešení k spolupráci - aby sami iniciatívne vyzývali svojich klientov na čo najskoršie pripojenie sa k systému,“ dodala Skokanová.

Viac o téme: Finančná správaSystém eKasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu