Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lubyová navštívila žiakov, ktorí boli po nehode autobusu hospitalizovaní

Martina Lubyová Zobraziť galériu (2)
Martina Lubyová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) bola v krízovom centre v Jelenci a následne vo večerných hodinách osobne navštívila všetkých žiakov, ktorí boli po nehode hospitalizovaní. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

"Dve deti sú v ošetrení na traumatológii v nemocnici v Nitre a tri na traumatológii v Nových Zámkoch. Ministerka koordinuje krízovú intervenciu a psychologickú pomoc pre školy, ktoré sú nehodou dotknuté," poznamenal rezort školstva. Lubyová pred rokovaním vlády uviedla, že niektoré deti boli po operácii v umelom spánku, preto sa stretla s ich rodičmi.

Psychologické tímy rezortných centier pedagogického a psychologického poradenstva sú už odvčera zmobilizované a koordinované cez Centrum psychologicko-poradenských služieb v Nitre. "Pracovníci sú v kontakte s riaditeľmi nitrianskych škôl a pracujú s nimi psychologické tímy, ktoré pomôžu deťom aj pracovníkom škôl vyrovnať sa so stratami," dodalo ministerstvo školstva.

Lubyová sa vo štvrtok dopoludnia zúčastní na mimoriadnom rokovaní vlády a následne podľa potreby navštívi dotknuté školy. Ako doplnila, malo by ísť najmä o jednu strednú odbornú školu v Nitre. "Sme v kontakte s pani riaditeľkou s tým, že či je vhodné a potrebné, aby sme išli priamo na miesto," dodala Lubyová.

Zároveň potvrdila, že hovorila so všetkými riaditeľmi dotknutých škôl. "Pokiaľ budú potrebovať ďalšiu pomoc, sú s nami vo veľmi tesnom kontakte. Snažíme sa aspoň takto cez psychologickú pomoc deťom, spolužiakom a rodinám uľahčovať tieto ťažké chvíle," uzavrela. Dvanásť obetí, z toho štyri maloleté deti, si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Ďalších 15 ľudí sa zranilo.

V piatok 15. novembra ráno o 8.00 h po tom, čo sa na Slovensku začne štátny smútok, by sa mal uskutočniť pred Strednou odbornou školou (SOŠ) techniky a služieb v Nitre pietny akt. Uviedla to po rokovaní vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Škola podľa nej patrí k tým, ktorých sa najviac dotkla stredajšia (13. 11.) tragická nehoda autobusu pri obci Malanta neďaleko Nitry.

Ministerstvo práce zriadilo pre pozostalých Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia

V súvislosti so včerajšou tragickou dopravnou nehodou rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter o zriadení Centra sústredeného sociálneho zabezpečenia v období krízovej situácie. Urobil tak na základe § 15 zákona č. 179/2011 Z.z. o hospodárskej mobilizácii a o zmene a doplnení zákona č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu. Centrum poskytuje pomoc všetkým, ktorých sa táto tragédia dotkla, od dnešného dňa od 11:00.

Lubyová navštívila žiakov, ktorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Keďže 9 obetí dopravnej nehody pochádza z obce Kolíňany, ministerstvo zriadilo Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia na obecnom úrade priamo v tejto obci. Pomoc v ňom v najbližších dňoch nájdu aj príbuzní obetí z Jelenca.

V Centre sústredeného sociálneho zabezpečenia budú na jednom mieste poskytovať pomoc viaceré inštitúcie. Ich úlohou je:

- poskytovanie psychologickej pomoci deťom prostredníctvom zamestnancov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,

- poskytovanie opatrovateľskej pomoci obyvateľom postihnutým mimoriadnou situáciou,

- poskytovanie finančných prostriedkov z humanitárneho fondu, napr. na organizáciu pohrebu,

- riešenie všetkých problémov na jednom mieste vo väzbe na Sociálnu poisťovňu a úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,

- riešenie osobnej asistencie.

Vedením centra poveril minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR SR Jána Hudáka. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí úprimnú sústrasť a je pripravené im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť.

Viac o téme: NehodaJelenecMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu