Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Blanár vyzýva Matoviča: Zverejnite nahrávku zo stretnutia s Kočnerom! Nemáme sa čoho báť, odkazujú

Eduard Heger a Juraj Blanár Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger a Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hlasovanie o prelomení veta prezidentky v prípade predĺženia moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo 14 na 50 dní pred voľbami bude mať inú podobu. V relácií RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Argumentuje tým, že teraz vedia, že zaň hlasovala Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Blanár tiež vyzval predsedu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča, aby zverejnil nahrávku z jeho stretnutia s Kočnerom.

„Musíme to vyhodnotiť. Rokovať budeme s Mostom-Híd. Poznáme ich názor, budeme rokovať o našich argumentoch,“ uviedol Blanár v kontexte moratória s tým, že Smer s ĽSNS nespolupracuje.

Heger kritizuje snahu predĺžiť moratórium. „Už len čakám, kedy nám zakážete aj dýchať,“ adresoval Blanárovi. Ako dodal, proti predlžovaniu moratória je tiež premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). „Vidíme, že ani v strane nie je jednota,“ myslí si opozičný poslanec. Predĺžením moratória chcú podľa Blanára chrániť voliča pred manipuláciou. Heger v tom vidí zásah do Ústavy SR. „Ústava hovorí, že máme právo na slobodu prejavu a právo na informácie je zaručené. Je to strata súdnosti, keď siahate občanom na ich základné práva,“ myslí si Heger.

Blanár vyzýva Matoviča: Zverejnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Blanár tvrdí, že v okolitých krajinách robia prieskumy inštitúcie kontrolovateľné verejnosťou. Heger tvrdí, že u nás existujú agentúry, ktoré robia prieskumy poctivo, ale aj také, ktoré vzniknú mesiac alebo dva pred voľbami a nevieme, ako k číslam preferencií prišli. „Ak sa chceme baviť o zlých a dobrých agentúrach, poďme sa o tom rozprávať. Zákaz nie je cesta. Otvorme debatu, či zriadiť štátnu agentúru,“ uviedol Heger. Blanár reagoval, že v Smere sú „za akékoľvek dobré riešenia, ktoré ľudí ochránia pred manipuláciou“.

Spojka Kočnera a šesťhodinové stretnutie

Blanár ocenil rozhodnutie Martina Glváča (Smer-SD) odstúpiť z postu podpredsedu parlamentu. Blanár si myslí, že takýto krok by mali urobiť aj iní, ktorí mali nadštandardné styky s Marianom Kočnerom. Spomenul predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka a lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča. Heger označil Glváča za spojku Mariana Kočnera. Glváč z funkcie odstúpil vo štvrtok 7. novembra.

Glváč sa postu podpredsedu parlamentu už formálne vzdal
Zobraziť galériu (3)
Glváč sa postu podpredsedu parlamentu už formálne vzdal  (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Matoviča vyzýva zverejniť nahrávku

„Matovič sedel šesť hodín s Marianom Kočnerom Tvrdí, že s ním hovoril vo verejnom záujme. Vyzývam ho, aby zverejnil nahrávku,“ povedal Blanár. Heger sa Blanára spýta, odkiaľ má informáciu, že s Marianom Kočnerom strávil Matovič šesť hodín. „Stretol sa s ním na hodinu. Stretnutie bolo v poriadku,“ uviedol Heger. „Vieme, že vy máte tú nahrávku, tak vás vyzývame, zverejnite ju. Nemáme sa čoho báť. Glváč bol spojka Mariana Kočnera Matovič sa s ním stretol, lebo mu povedal, že má informáciu o trestnom čine, tak si to šiel vypočuť,“ dodal poslanec OĽaNO s tým, že politické špičky Smeru sú úzko prepojené na mafiu.

Blanár je rád, že Marian Kočner je trestne stíhaný práve za vlády Smeru. Heger mu pripomenul, že Smeru sa rozpadla vláda a na námestia chodili protestovať desaťtisíce ľudí.

Glváč čelil tlaku na odstúpenie od 21. októbra. V Threeme si údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočner z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Podpredseda Smeru Juraj Blanár kritizuje, že opoziční poslanci postupným zverejňovaním komunikácie môžu narúšať vyšetrovanie. „Vyzývam ich, aby s tým prestali,“ uviedol.

Viac o téme: MoratóriumMartin GlváčJuraj BlanárEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu