Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prírastok v OĽaNO: Z prvej slovenskej poslankyne na vozíčku je trojnásobná mama, FOTO krásnych dvojičiek

Silvia Shahzad Zobraziť galériu (7)
Silvia Shahzad (Zdroj: Facebook/Silvia Shahzad)

BRATISLAVA - Poslankyňa OĽaNO má už niekoľko mesiacov hneď dva dôvody na radosť. K jej synčekovi totiž pribudli dvojičky. Silvia Shahzad priznáva, že skĺbiť starostlivosť o deti s prácou poslankyne nie je ľahké, no veľkou pomocou je jej manžel aj osobné asistentky.

Poslankyňa za OĽaNO Silvia Shahzad sa v septembri 2016 vydala za Pakistančana Yasira Shahzada. Rok po svadbe sa im narodil synček Tariq. Tento rok k nemu pribudli dvojičky, dievčatko a chlapec. Narodili sa v máji v riadnom termíne. 

Prírastok v OĽaNO: Z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Silvia Shahzad)

Byť matkou a poslankyňou je zložité

S deťmi pomáha poslankyni od začiatku hlavne manžel. „Stará sa aj o nášho staršieho syna. Okrem toho máme v domácnosti osobné asistentky, ktoré mi pomáhajú zvládnuť chod domácnosti. Na mne zostáva najmä dojčenie,“ povedala Topkám poslankyňa s tým, že skĺbiť prácu poslankyne s materskými povinnosťami nie je jednoduché. 

Prírastok v OĽaNO: Z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Silvia Shahzad)

„Byť poslankyňou nie je štandardné zamestnanie, nedá sa od toho len tak odstrihnúť. Pokladám si za povinnosť vrátiť sa čo najskôr, aj keď to bude na úkor rodiny,“ uviedla poslankyňa za stranu OĽaNO. Na materskej dovolenke bola necelé dva mesiace, od začiatku mája do začiatku júla.

Už v septembri predkladá zákon

V septembri sa už Shahzad chystá predkladať v parlamente zákon, ktorý momentálne pripravujú. „Zákon ráta s hradením celého balíka sociálneho poistenia pre osobných asistentov. Mám pripravené aj ďalšie návrhy zákonov, ktoré treba neustále pripomínať, ako aj ďalšie rozbehnuté aktivity v parlamente,“ objasnila. 

Prírastok v OĽaNO: Z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Silvia Shahzad)

Až do konca volebného obdobia chce byť platným členom parlamentu. „Počas leta síce neobieham mestá a nekampaňujem, ale pripravujem aplikáciu, ktorá, dúfam, bude užitočná. Verím, že ju už čoskoro predstavím. Je to moja vlastná forma boja s bariérami,“ dodala. 

Prírastok v OĽaNO: Z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Silvia Shahzad)

Prvá žena na invalidnom vozíčku v parlamente

Silvia Shahzad, v tom čase Petruchová, na seba upozornila takmer okamžite v posledných parlamentných voľbách. Stala sa totiž prvou ženou na invalidnom vozíčku, ktorú si ľudia zvolili do parlamentu. Vášne vzbudila aj druhýkrát. Vydala sa totiž za utečenca z pakistanu, ktorý žiadal o azyl v Nemecku. Zoznámili sa na internete. Poslankyňa vtedy napriek silne negatívnym náladám voči migrantom svoj vzťah bránila a obhajovala. Po jeden a polročnej známosti na diaľku sa vzali. 

Silvia Shahzad s manželom a synom
Zobraziť galériu (7)
Silvia Shahzad s manželom a synom  (Zdroj: FB/Silvia Shahzad)

V parlamente sa venuje najmä témam, ktoré sú jej blízke - odstraňovanie bariér, zamestnávanie ľudí so zdravotným postihnutím prostredníctvom chránených dielní a chránených pracovísk a začleňovanie na otvorený trh práce, podpora osobných asistentov a opatrovateľov, ktorí sú nevyhnutnou súčasťou každého ťažko zdravotne postihnutého človeka a podobne. 

Viac o téme: OĽaNOSilvia Shahzad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu