Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko bude čeliť ďalšiemu odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opozícia dnes odovzdala podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR s cieľom odvolať predsedu parlamentu Andreja Danka. Ten má teraz sedem pracovných dní na to, aby schôdzu zvolal.

Opozícia zozbierala 33 podpisov Dôvodom odvolania Danka z postu je podľa opozičných poslancov jeho rigorózna práca. „Andrej Danko je usvedčený podvodník a klamár, ktorý získal a užíva svoj titul podvodným spôsobom. Dôkazom je nespochybniteľné stanovisko Účelovej komisie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, s ktorým sa stotožnili významné autority akademickej obce na Slovensku," povedala podpredsedníčka NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová a dodala, že 62 strán zo 73-stranovej rigoróznej práce sú v skutočnosti ukradnuté texty iných autorov.

Opozícia sa už dvakrát pokúšala Danka odvolať pre jeho rigoróznu prácu. Najprv 6. novembra poslanci neschválili program schôdze - na otvorenie schôdze, respektíve schválenie programu je potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov, a 21. novembra za jeho odvolanie hlasovalo 61 poslancov. Na odvolanie z funkcie je potrebných 76 hlasov, teda nadpolovičná väčšina zákonodarcov. Ako povedal tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling, opozícia momentálne zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom odvolať ministerku školstva Martinu Lubyovú.

Danko berie snahu opozície na vedomie

Predseda parlamentu reagoval na odovzdanie podpisov tým, že berie na vedomie snahu Ďuriš Nicholsonovej. Tento počin nemožno podľa národniarov brať inak, ako len ďalší dôkaz toho, že šéf SaS Richard Sulík a Ďuriš Nicholsonová sú posadnutí SNS.

"Aj v tomto prípade ide len o ďalší pokus o cirkusové predstavenie, ktoré sa dá vysvetliť len tým, že je pani Nicholsonová nervózna z toho, že jej trestné oznámenie bolo zastavené a že jej hrozí trestné stíhanie za krivé obvinenie predsedu NR SR. Opäť jej ale treba vysvetliť, že tak, ako aj komisia napísala, práca predsedu parlamentu nebola opísaná, ako tvrdí pani Nicholsonová, ale spísaná a sú v nej uvedené zdroje," reagovala Slovenská národná strana v stanovisku.

Viac o téme: OpozíciaSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu