Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Etický kódex je rovnako zbytočný návrh ako boj proti horalkám, myslí si Remišová

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová.
Poslankyňa NR SR Veronika Remišová. (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Etický kódex poslanca parlamentu, ktorý navrhuje Andrej Danko, je podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej rovnako zbytočný návrh, ako jeho snaha obmedziť plagátiky v rokovacej sále alebo boj proti horalkám.

Ako povedala dnes, na rozdiel od podobných dokumentov v iných krajinách, návrh Andreja Danka nerieši žiadnu zo zásadných otázok, s ktorými môžu mať problém poslanci parlamentu. „Chýba úprava a definícia konfliktu záujmov, etický kódex takisto nerieši ani styk poslancov s rôznymi lobistami. Navyše Slovensko nemá prijatý zákon o lobingu, na čo hnutie Obyčajní ľudia a nezvislé osobnosti dlhodobo upozorňuje,“ zdôraznila Remišová. Z toho dôvodu sa podľa nej stáva, že sa do zákonov na poslednú chvíľu dostávajú rôzne pozmeňujúce návrhy a nepriame novely, ktoré vyhovujú rôznym záujmovým skupinám.

Typickým príkladom bola podľa Remišovej nepriama novela, keď poslanec za Smer Maroš Kondrót do zákona o podomovom predaji a predaji na diaľku vložil na poslednú chvíľu nový článok, ktorým sa menil zákon o investičnej pomoci tak, že projekty s investičnými nákladmi nad 200 miliónov eur už nemusela schvaľovať vláda, ale iba minister. „Jediná spoločnosť, ktorá využila tento pozmeňujúci návrh a žiadala obrovskú investičnú pomoc, bolo Duslo Šaľa Andreja Babiša,“ konštatovala.

Etický kódex takisto podľa Remišovej kladie prehnaný dôraz na správanie poslanca v rokovacej sále. „No v iných krajinách etické kódexy upravujú správanie poslancov vo všetkých aspektoch ich verejného života, keďže sú to ústavní činitelia a mali by dôstojne reprezentovať občanov. Samotná slušnosť nestačí a už vôbec nie len počas rokovania parlamentu. Chýba akýkoľvek dôraz na čestnosť, protikorupčné správanie a konanie výlučne vo verejnom záujme,“ upozornila predsedníčka klubu OĽaNO. Návrhy Andreja Danka a SNS vo všeobecnosti sú podľa Remišovej len prázdnym marketingom bez reálneho úžitku. „Etický kódex, ktorý by zlepšoval politickú kultúru poslancov, by sme privítali. No tento formálny a bezobsažný návrh ľuďom žiadne zlepšenie neprinesie,“ dodala.

Poslanecké grémium dnes rokovalo o pracovnej verzii Etického kódexu poslanca NR SR, o definitívnom znení by sa malo hlasovať na októbrovej schôdzi. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) v auguste povedal, že chce, aby parlament na jeseň schválil Etický kódex pre poslancov. Išlo by o etický kódex, ktorý by platil rámcovo pre slovenský, český a rakúsky parlament. Etický kódex bude prijatý ako norma. Upravoval by všetko, čo nie je v Rokovacom poriadku NR SR. „Napríklad elementárna slušnosť, oblečenie, komunikácia, lobizmus,“ konštatoval predseda NR SR s tým, že kancelár parlamentu komunikuje s rakúskym a českým partnerom. „Vzorom nám je aj kódex Knessetu, ktorý upravuje vzťahy poslancov alebo lobizmus. Na jeseň urobíme draft etického kódexu, ktorý by možno v čase stého výročia vzniku Československa bol prijatý a platil by pre slovenský, český a rakúsky parlament. Každý štát by si ho následne implementoval,“ vyhlásil Danko.

Viac o téme: NávrhEtický kódexVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu