Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko otvoril brány parlamentu: Program je bohatý, otvoril ho príhovorom verejnosti

Predseda NR SR Andrej Danko počas raňajok predsedu NR SR v Historickej budove NR SR pri príležitosti osláv 26. výročia prijatia Ústavy SR.
Predseda NR SR Andrej Danko počas raňajok predsedu NR SR v Historickej budove NR SR pri príležitosti osláv 26. výročia prijatia Ústavy SR. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Deň ústavy je mnohovýznamný a rozhodujúci sviatok pre Slovákov. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v úvode Slávnostnej akadémie pri príležitosti 25. výročia vzniku SR v historickej budove parlamentu. Na podujatí budú rečníci hovoriť o právnych a parlamentných aspektoch štátnosti Slovenska. Verejnosť okrem toho bude mať možnosť nazrieť za brány parlamentu a priestorov, kam sa normálne nedostane.

„Základ slovenskej štátnosti z prvého januára 1993 položila práve Ústava SR,“ vyhlásil Danko. Pripomenul vývoj od rokov 1988 a 1989, keď sa do priestoru strednej Európy vniesla sloboda, ďalej prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR a následne Ústavy SR. Spomenul ekonomickú transformáciu, formovanie štátnosti či európske integračné výzvy, s ktorými sa zápasili Slovensko a Česko. Vyzdvihol, že ľudia majú demokratické voľby. Ocenil aj čoraz intenzívnejší záujem ľudí o verejné dianie.

"Demokracia nie je statický proces, vyžaduje si zmenu. Nestačí iba prijať zákony pri vzniku štátu. Treba sa prispôsobiť dobe," doplnil. Slovensko podľa neho ukazuje, že je zrelý národ, pričom spomenul napríklad spolužitie s menšinami. "Čo sme však zanedbali, je budovanie niektorých inštitútov," poznamenal. Preto je Danko rád, že v koalícii sa našla zhoda na zmene zákona o politických stranách napríklad. 

Šéf parlamentu opätovne kritizoval opozíciu, niektoré strany podľa neho už nepotrebujú ani členov, stačia im sociálne siete. "Štát by mali riadiť vyzreté politické strany, ktoré spolu súťažia programami a nie facebookovými stranami," zdôraznil Danko. Odmieta, aby vládli mafiáni či fašisti. Poukázal, že Slovensko a Česko si pri svojom formovaní sa, prešli zložitým časovým úsekom. Vyzdvihol slovensko-české vzťahy. Poznamenal, že oba naše štáty čaká veľa nových výziev. 

Parlament ponúka veľa

Verejnosť má dnes jedinečnú možnosť pozrieť si otvorené poslanecké kluby a porzieť si priestory, ktoré sú počas roka pre verejnosť zatvorené. „Kancelária Národnej rady SR pripravila bohatý program, ktorý reflektuje záujmy nielen dospelých, ale aj detí. Pre tých najmenších je pripravený detský kútik, kde si môžu oddýchnuť rodiny s najmenšími deťmi, pre mamičky je pripravená zóna na dojčenie a prebaľovanie bábätiek,“ informuje kancelária na svojej stránke.

Vystavené budú aj mimoriadne historické kúsky z obdobia nášho parlamentarizmu. Mnohé sa pred zraky verejnosti dostanú prvýkrát.

V areáli bude možné vidieť aj záchranné, obranné a hasičské zložky v akcii s bohatým programom. Viacerými ukážkami prekvapí aj Ministerstvo vnútra. Nebude chýbať ani fiktívny útok teroristov na budovu parlamentu. Lesníci a poľnohospodári obohatia deti o vedomosti z prírody. Neobvykle budú v areáli hradu umiestnené aj naše národné zvieratá.

Viac o téme: NR SRAndrej DankoDeň ústavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu