Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko odcestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Izraela

Predseda NR SR Andrej Danko.
Predseda NR SR Andrej Danko. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Parlamentná delegácia na čele s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS) odcestovala v pondelok na trojdňovú oficiálnu návštevu Izraela. Ide o recipročnú aktivitu v nadväznosti na oficiálnu návštevu predsedu izraelského parlamentu (Knesetu) Juliho-Joela Edelsteina na Slovensku, ktorá sa uskutočnila presne pred rokom a bola prvou návštevou izraelského ústavného činiteľa na Slovensku od septembra 2004. TASR o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR i hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník.

Dankov pracovný program zahŕňa okrem rokovania s Edelsteinom aj prijatia izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom a predsedom tamojšej vlády Benjaminom Netanjahuom. Slovenská parlamentná delegácia sa tiež stretne s členmi parlamentnej skupiny izraelsko-slovenského priateľstva v Knesete a zúčastní sa slávnostného otvorenia výstavy o Tomášovi Garrigueovi Masarykovi i udelenia pamätných ocenení in memoriam pre Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša. Delegácia navštívi aj jeruzalemský pamätník holokaustu Jad vašem.

Dankova pracovná cesta je rámcovaná 70. výročím nezávislosti Izraela, 100. výročím vzniku Československa, ako aj 25. výročím vzniku SR a ČR. Jej cieľom je potvrdenie rastúcej dynamiky bilaterálnych vzťahov a pokračujúceho obojstranného záujmu rozvíjať pragmatickú a konštruktívnu spoluprácu. 

"Izrael ostáva dôležitým demokratickým regionálnym a globálnym hráčom, partnerom pre Slovensko ako aj EÚ. Vzťahy medzi Slovenskom a Izraelom sú dlhodobo priateľské, otvorené a vo viacerých oblastiach intenzívne. Najmä od poslednej návštevy predsedu Knesetu spolu intenzívne pracujeme na téme boja proti nenávistným prejavom na internete," povedal pred cestou Danko. 

Bilaterálne rozhovory by mali byť zamerané aj na rozvoj interakcií na úrovni zákonodarných zborov, podporu hospodárskej spolupráce i posilnenie kooperačných aktivít v oblasti vedy, výskumu, inovácií, informačných a komunikačných technológií. Diskusie sa zrejme dotknú aj problematiky boja proti antisemitizmu a pripomínania si holokaustu. Paralelne s cestou slovenskej delegácie prebieha v Izraeli aj návšteva predsedu českého Senátu Milana Štěcha.

Viac o téme: PartnerNávšteva Andrej DankoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu