Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér nevyjadril pozitívne stanovisko ku Slobodníkovi, povedala Saková

Denisa Saková Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - S vymenovaním Mariána Slobodníka za prezidenta Policajného zboru nesúhlasil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Potvrdila to ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, ktorá uviedla, že premiér nevyjadril k jeho osobe pozitívne stanovisko.

Saková potvrdila, že na post šéfa Policajného zboru bolo viacero kandidátov, medzi nimi aj Slobodník a novovymenovaný policajný prezident Milan Lučanský. "So Slobodníkom sme mali niekoľko rozhovorov. Vážim si ho, lebo je vynikajúci policajt, policajný funkcionár a vyšetrovateľ. Keď sme prehodnotili všetky tie informácie, ktoré sme zistili, sám ma poprosil, aby sme v diskusii o jeho nominácii na post policajného prezidenta už nepokračovali," povedala Saková. 

Slobodník podľa Sakovej "by nerád podľa medializovaných informácií polarizoval spoločnosť, keby sa stal policajným prezidentom." Ministerka vnútra zároveň potvrdila, že o Lučanskom rozhodla najmä jeho kariéra. "Výsledky ktoré Lučanský dlhodobo dokazoval, by som nezužovala len za ministrovania Kaliňáka. Výsledky, ktoré on dlhodobo dosahoval, boli aj za iných ministrov. Nemyslím si, že je predĺžená ruka Kaliňáka," dodala. 

Saková potvrdila, že kandidátov na post prezidenta policajného zboru konzultovala s premiérom Pellegrinim. Zároveň tvrdí, že je autonómna. Ministerka sa dotkla aj osoby bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Môžem potvrdiť, že sa po 25 rokov sám rozhodol, že odíde do civilu. Bolo to jeho rozhodnutie, akceptovala som ho. Sám deklaroval, že sa bude snažiť byť činný v bezpečnostných otázkach, kde môže využiť svoje skúsenosti. Poprípade polemizuje aj so vstupom do komunálnej politiky v regióne, kde žije," poznamenala. 

Šéfka rezortu vnútra potvrdila, že v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice do vyšetrovania nezasahuje, nakoľko na to nemá ona ani prezident Policajného zboru právo. Rovnako sa podľa jej slov nemajú právo oboznamovať so skutočnosťami, ako vyšetrovanie prebieha. "Naša povinnosť je, že sa staráme o príslušníkov Policajného zboru, o vyšetrovateľov, aby z pohľadu organizačného a materiálno-technického mali všetko zabezpečené k výkonu úloh," uzavrela Saková. 

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Správnosť výberu Lučanského ukážu jeho budúce rozhodnutia

Správnosť výberu policajného prezidenta Milana Lučanského ukážu jeho budúce rozhodnutia. Zhodli sa na tom dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Výber Milana Lučanského na post policajného prezidenta však nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý považuje za prešľap.

Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že v manažmente policajného zboru sú schopní ľudia, ktorí by mohli tento post obsadiť. "Na najvyšších pozíciách je dôležitá dôvera," podotkol Beblavý a dodal, že Lučanský bol pochybný ešte predtým, ako sa stal šéfom policajnej inšpekcie. Pre poslanca nie je argumentom, že Lučanský má novú previerku NBÚ na stupeň prísne tajné. “Pán Jasaň mal tiež previerku a bol blízky talianskej mafii, previerka na mňa nerobí dojem,” povedal.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák dnes povedal, že SNS je za to, aby polícia nebola zneužívaná ako nástroj politického boja. "Rešpektujem túto voľbu. uvidíme ako bude riešiť pán Lučanský dôležité veci," povedal s tým, že Lučanský má pred sebou viacero výziev ako terorizmus, migrácia, bezpečnosť ľudí, či odhaľovanie ekonomických trestných činov. Zároveň je podľa neho dôležitá otázka, dokedy bude Lučanský policajným prezidentom.

“Nemali by sme prijímať rozhodnutia na základe titulkov v Novom čase. Pán Beblavý má pravdu, že boli zverejnené titulky v médiách, ale kto kriminalizoval pána Lučanského? Kriminálne závadové osoby. Ak policajt robí dobre, má aj nepriateľov,” reagoval v relácii podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd. Uviedol, že Lučanského pozná osobne a obaja pochádzajú z Martina. “Keby ministerka vybrala hocikoho, opozícia to musí znegovať, to je politický boj,” povedal Hrnčiar. "Neviem, aké bude jeho pôsobenie. Až potom ho možno hodnotiť. Teraz sa treba sústrediť na zmeny v zákone o policajnom zbore," dodal.

Poslanec za hnutie Sme rodina Boris Kollár povedal, že nebude Lučanského osobne napádať. Počká osem mesiacov a uvidí, či bude samostatne konať v kauzách ako vratky DPH, obstarávania na obrane alebo eurofondy v rozorte školstva. “Aby sa nestávala taká vec, že keď na východe budú biť farmárov, nedovolajú sa spravodlivosti,” uviedol Kollár.

Beblavý je presvedčený, že nezávislosť policajnej inšpekcie je jednou z kľúčových otázok. komisia je vhodná vtedy, keď chceme zabezpečiť aby zodpovedný nebol jeden človek. Meno by malo byť dostatočný čas mesiace vpred známe. Verejne ho vypočuť a potom nech to minister zoberie.

Kollár aj Bernaťák sa zhodli v tom, že minister vnútra má byť zodpovedný za výber policajného prezidenta. "Minister vnútra musí mať možnosť okamžite prezidenta odvolať," uviedol Bernaťák. SNS sa nepozdáva 7-ročné funkčné obdobie, ktoré by podľa návrhu novely zákona o policajnom zbore policajný prezident mal mať. “Sme skôr za variant štyri plus štyri roky,” povedal Bernaťák. Podľa neho je otázkou aj postavenie šéfa policajnej inšpekcie, ktorého by nemal minister vnútra "úkolovať". "Riaditeľ nesmie byť zaviazaný ministrovi vnútra, aby bol úplne nezávislý," dodal Bernaťák. Andrej Hrnčiar (Most-Híd) povedal, že koalícia sa bude musieť na konkrétnych zmenách ešte dohodnúť.

Viac o téme: SlovenskoPeter PellegriniMarián SlobodníkDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu