Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci dnes pokračujú v schôdzi, čaká ich zákon o interrupciách

Poslanci Národnej rady SR
Poslanci Národnej rady SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Posledných šesť návrhov noviel zákonov čaká dnes na prerokovanie na 31. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Hoci pôvodne mal program májovej schôdze 95 bodov, viacerí poslanci svoje návrhy v piatok z rokovania stiahli s tým, že by ich mali presunúť na schôdzu júnovú.

Poslanci sa na poslaneckom grémiu dohodli, že v pondelok rokujú od desiatej do devätnástej hodiny bez prestávky a bez hlasovania a hlasovať budú až v utorok. Keďže zostalo zákonov len pár, je možné, že ich odhlasujú už v pondelok. O tom by však muselo rozhodnúť poslanecké grémium.

Na prerokovanie poslancov čaká návrh poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorým chcú vyšším územným celkom stanoviť maximálnu výšku výdavkov, ktoré môžu vynaložiť na bežnú prevádzku úradu. Do NR SR preto predložili návrh novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. „Zavedenie takýchto finančných stropov posilní rozpočtovú zodpovednosť a povedie k hospodárnejšiemu a uváženejšiemu rozdeľovaniu finančných prostriedkov v územnej samospráve,“ zdôvodňujú svoj návrh predkladatelia s tým, že hlavným dôvodom na predloženie tejto novely zákona je skutočnosť, že vo viacerých VÚC zlyhal prirodzený samoregulačný mechanizmus.

Z dielne hnutia Sme rodina poslancov čaká návrh novely zákona o rodičovskom príspevku ako i návrh zákona o lobingu. Cieľom druhej spomenutej navrhovanej právnej úpravy je ustanoviť právnu reguláciu lobingu, práva a povinnosti lobistov a verejných činiteľov, ako aj zabezpečiť transparentnosť lobingových aktivít. Lobing ako živnosť bude regulovaný aj v rámci platných ustanovení živnostenského zákona.

Poslanci prerokujú aj návrh strany Sloboda a Solidarita o sociálnom poistení a návrh novely zákona o vlastníctve bytov z dielne Mosta-Híd. Ako posledný bod na rokovaní bude návrh zákona Ľudovej strany Naše Slovensko o sprísnení potratovej politiky na Slovensku. Kotlebovci chcú zakázať svojvoľné a neodôvodnené umelé prerušenie tehotenstva.

Okrem týchto návrhov budú hlasovať o tých, ktorými sa zaoberali v piatok. Medzi nimi sú prevažne návrhy nezaradených poslancov týkajúce sa školstva i ochrany investigatívnych novinárov.

Viac o téme: PoslanciInterrupcieNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu