Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Remišová Dankovi: Vyzývam ho, aby sa pre kauzu kataster vzdal funkcie

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) by sa mal pre kauzu kataster z roku 2008 ľuďom na Slovensku ospravedlniť, prevziať politickú zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Na tlačovej konferencii ho na to vyzvala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Ak to Danko neurobí, opozícia sa nebude snažiť o jeho odvolanie.

Opozičná politička pripomenula, že pred týždňom bol prezident SR Andrej Kiska na súdnom pojednávaní pre spor o jeho pozemky pod Tatrami. "Súd nemôže normálne pokračovať, pretože chýba originál listu vlastníctva s údajmi o vlastníkoch pozemkov v minulosti. Právny zástupca prezidenta i druhá strana sporu hovoria o zlyhaní štátu, o rozpore s princípmi právneho štátu. A prečo nevie štát list vlastníctva doložiť? Pretože je už roky zamknutý v sklade v polorozpadnutom areáli v Liptovskom Mikuláši, ktorý na sto rokov prenajal nominant SNS, vtedajší šéf Geodetického a kartografického ústavu Patrik Hensel, ešte v roku 2008," povedala.

V sklade je podľa jej slov obrovské množstvo úradných dokumentov z katastra, ale majiteľ budovy - štátny majetok zadržiava a odmieta úradníkov pustiť dovnútra. "Štát sa tak k dokumentom nevie dostať, nevie ich strážiť a hlavne nevie zabezpečiť, aby sa veľmi citlivé osobné údaje nedostali do rúk rôznych špekulantov. Nikto nezaručí, že sa napríklad listy vlastníctva nestratia nadobro alebo nebudú menené. Vidíme, že pre chýbajúce dokumenty má na súde problémy aj prezident republiky. Čo už potom obyčajní ľudia?" pýtala sa.

Podľa právnika kartografického ústavu štát na nájomnom už pred piatimi rokmi tejto schránkovej firme zaplatil hodnotu celej budovy, vrátane rekonštrukcií a ak by sa zmluvu nepodarilo zrušiť, firma mohla ďalších 94 rokov inkasovať čistý zisk. "Už dávno sa v súvislosti s kauzou kataster spomínal Norbert Havalec, jedna z hlavných postáv emisnej kauzy. Ten to, samozrejme, popieral. Teraz sme však zistili, že štát si sklady prenajal od firmy Armagedon, čo je typická schránková firma. Posledné tri roky mala nulové tržby a sídli so stovkou ďalších firiem v budove v centre Bratislavy. Minulý rok sa na súde objavilo podanie, ktorým si od firmy Armagedon chcela vynútiť splatenie akéhosi dlhu 1,5 milióna eur schránková firma z Veľkej Británie," informovala Remišová.

Dva obrovské kšefty

Pokračovala, že v anglickom obchodnom registri sa pri tejto spoločnosti objavujú dve mladé dámy zo Slovenska. "Volajú sa Nicole Havalcová a Rebecca Havalcová. Prvé meno nájdeme v našom obchodnom registri priamo v jednej firme s pánom Havalcom, druhá slečna bola zase konateľkou firmy Stodolova vila, ktorá sa s pánom Havalcom spomínala v médiách. Zmluvu o predaji emisií, ktorá poškodila štát o desiatky miliónov eur, podpísal minister SNS v polovici novembra 2008. Zmluvu na storočný prenájom skladu z kauzy Kataster podpísal nominant tej istej strany v polovici decembra 2008. V slovenskej politike sme už videli všeličo, ale na dva obrovské kšefty tej istej politickej strany v priebehu pár týždňov si veru nespomínam," priznala.

Predstaviteľom SNS Remišová pripomenula, že sa prirovnávajú k čistému potoku. "Toto sa nehanbia povedať pri strane, ktorej dvaja ministri boli nedávno za obrovské škody spôsobené štátu odsúdení na 12 a deväť rokov väzenia, i keď zatiaľ neprávoplatne, a ktorej mnohé ďalšie kauzy neboli riadne vyšetrené. Súčasný podpredseda SNS Jaroslav Paška bol podľa svojho životopisu podpredsedom strany aj v čase, keď sa celý tento absurdný prípad začal. Andrej Danko bol vtedy zástupcom SNS vo všetkých ústredných volebných komisiách a pomáhal viacerým poslancom strany v parlamente. Nepoznám iný prípad, ktorý by tak drzým spôsobom okrem miliónových škôd podkopával právny štát, ohrozoval spravodlivosť a majetok občanov a ich citlivé osobné údaje," dodala Remišová.

"Zúfalé činy pani Remišovej nebude predseda parlamentu komentovať," odkázal Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Viac o téme: SNSAndrej DankoOĽaNOVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu