Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viac než kedykoľvek predtým sa ukazuje potreba celoživotného vzdelávania, tvrdí Lubyová

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Viac než kedykoľvek predtým sa ukazuje potreba celoživotného vzdelávania, v rámci ktorého ľudia získavajú nové a relevantnejšie kompetencie počas celého života. Povedala to dnes ministerka školstva Martina Lubyová na odovzdávaní Manifestu pre vzdelávanie dospelých v 21. storočí s tým, že popri kvalitnom a modernom odbornom vzdelávaní stále viac rastie potreba budovať národné systémy kvalifikácií a systémy uznávania výsledkov získaných prostredníctvom neformálneho vzdelávania alebo učenia sa.

Vzhľadom na rýchly technologický pokrok a súvisiace zmeny pracovných profilov a požiadaviek musí byť celoživotné vzdelávanie založené na silnej spolupráci medzi priemyslom, vzdelávaním, odbornou prípravou a učením sa.

Ako informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva, zástupcovia aktérov v oblasti vzdelávania dospelých v SR dnes odovzdali ministerke školstva Manifest pre vzdelávanie dospelých v 21. storočí. Manifest je dokumentom Európskej asociácie vzdelávania dospelých, ktorej cieľom je združovať a reprezentovať organizácie priamo zapojené do vzdelávania dospelých v Európe. Zameriava sa predovšetkým na propagáciu konceptu celoživotného vzdelávania a podporu prístupu a účasti na neformálnom vzdelávaní pre všetkých.

„Mnohé z dnešných pracovných miest pred desiatimi rokmi neexistovali a mnohé nové formy zamestnania v budúcnosti ešte len vzniknú. V Bielej knihe o budúcnosti Európy Komisia zdôrazňuje, že je pravdepodobné, že väčšina detí, ktoré dnes nastupujú do základných škôl, bude napokon nastupovať na nové typy pracovných miest, ktoré ešte neexistujú a na riešenie tohto problému budú potrebné rozsiahle investície do zručností a zásadné zmeny v systémoch vzdelávania na princípe celoživotného vzdelávania,“ povedala Lubyová.

Na podujatí sa zúčastnila aj generálna sekretárka Európskej asociácie pre vzdelávanie dospelých Regina Ebner, ktorá na stretnutí predstavila manifest. Zúčastnení týmto manifestom navrhujú vytvoriť vzdelávajúce sa Slovensko vo vzdelávajúcej sa Európe, ktoré je schopné riešiť budúcnosť pozitívnym spôsobom a pomocou všetkých potrebných zručností, vedomostí a spôsobilostí.

Ministerka Martina Lubyová na podujatí zároveň vyhlásila založenie nového druhu podpory rezortu školstva v oblasti vzdelávania dospelých a predstavila Cenu ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky za rozvoj celoživotného vzdelávania. Pôjde o putovnú cenu pre osobnosť alebo organizáciu vzdelávania dospelých. Cenu bude udeľovať minister školstva raz ročne v rámci Týždňa celoživotného učenia a Európskeho týždňa odborných zručností.

Viac o téme: SlovenskoMartina LubyováCeloživotné vzdelávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu