Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minister obrany Gajdoš nemusí v pléne reagovať na fínsku reportáž o Patrii

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nemusí prísť do parlamentu, aby pred poslancami reagoval na reportáž fínskej verejnoprávnej televízie o korupčných praktikách tamojšej zbrojovky Patria a poskytnúť vierohodné dôkazy, ktoré by vyvrátili podozrenia.

Plénum NR SR totiž v stredu zamietlo takýto návrh šéfky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej, podľa ktorej sa korupčné praktiky tejto spoločnosti mohli uplatniť aj na Slovensku pri vyjednávaní modernizácie armády a nákupe obrnených transportérov.

V pléne neprešiel ani návrh Milana Krajniaka (Sme rodina), aby Gajdoš musel poslancom poskytnúť vládny návrh o postupe pri nákupe obrnených vozidiel, ktorý bol schválený 15. novembra 2017. Krajniak neuspel ani s návrhom, aby Gajdoš zverejnil kompletnú štruktúru dodávateľov a subdodávateľov, ktorí budú participovať pri nákupe transportérov pre slovenskú armádu. Do tretice mu neprešiel ani návrh, aby vláda ešte pred samotným definitívnym rozhodnutím o nákupe transportérov poskytla tento materiál poslancom.

Marek Krajčí (OĽaNO) sa neúspešne dožadoval, aby parlament zaviazal ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD) vypracovať správu o návrhu konkrétnych opatrení na zastavenie rastu zadlžovania zdravotníckych zariadení v pôsobnosti jej rezortu.

Gáborovi Grendelovi (OĽaNO) neprešiel návrh vyžiadať si od ministerstva vnútra vypracovanie informácií o tom, ako v rokoch 2010 až 2018 zapožičiavalo vládne špeciály cudzím štátom. "Čelíme škandálu, že sme napomáhali pri únose vietnamského občana z Nemecka do jeho vlasti tým, že sme zapožičali lietadlo rezortu vnútra vietnamskej delegácii, ktorá bola na návšteve Slovenska v roku 2017," dodal.

Viac o téme: Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu