Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Umelci opakovane žiadajú odchod ministerky kultúry Ľubice Laššákovej

Umelci žiadali odchod Laššákovej. Zobraziť galériu (6)
Umelci žiadali odchod Laššákovej. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Odchod ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD), systémové zmeny a diskusiu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) o novom šéfovi rezortu kultúry žiadali dnes desiatky umelcov pred Úradom vlády SR. Predstavitelia iniciatívy "Kultúrny reparát" adresovali Pellegrinimu list, v ktorom ho dôrazne a s plnou vážnosťou vyzvali, aby podnikol náležité opatrenia.

Herci a umelci sa s novou ministerkou kultúry stretli ešte 17. apríla tohto roka. Laššáková po stretnutí oznámila, že zo svojej funkcie neodstúpi, a chce odbornú obec presvedčiť o svojej kompetencii najmä prácou. Podľa iniciatívy Laššáková svojimi výrokmi po stretnutí potvrdila, že nie je kompetentná viesť ministerstvo, pretože u nej absentujú predovšetkým praktické skúsenosti, či riadenie tak veľkej inštitúcie na celonárodnej úrovni.

Umelci žiadali odchod Laššákovej.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Vážený pán predseda vlády. Opätovne a s plnou vážnosťou vás žiadame, aby ste obsadili post ministra, alebo ministerky kultúry kompetentnou osobou. Opakujeme, že Ľubica Laššáková takou osobou nie je. Dôvody sú nasledovné, nespĺňa základné odborné predpoklady, jej riadiaca prax v oblasti kultúry nestačila ani na post riaditeľky regionálnej kultúrnej inštitúcie. Nemá žiadnu nad-regionálnu politickú skúsenosť, ani v politickej strane, ani v žiadnej štátnej inštitúcii, či orgánoch samospráv alebo parlamentu. Svojimi návrhmi pani Laššáková dokazuje, že nerozumie štruktúre kultúrnych inštitúcií a kompetenciám krajov a miestnych samospráv v tejto oblasti. Nedokáže vyjadriť akýkoľvek odborný či politický názor na zásadné problémy v rezorte kultúry, o čom svedčia jej všetky doterajšie vystúpenia. Nespĺňa základné morálne predpoklady. Všetky tieto výhrady nie sú samoúčelné, kultúra a médiá stoja pred veľkými výzvami. Odpolitizovanie voľby riaditeľa RTVS, financovanie RTVS a vytvorenie podmienok pre objektívne a profesionálne reflektovanie spoločnosti verejnoprávnymi médiami, záchrana zdrojov zo štrukturálnych fondov pre kultúru a kreatívny priemysel a urgentne riešiť celý rad problémov," prečítal z listu premiérovi herec Alexander Bárta.

Umelci žiadali odchod Laššákovej.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Tiež dodal, že ministerka, ktorá zlyháva v základných veciach, nemôže byť, a ani nebude líderkou, ktorá bude problémy kultúry nastoľovať ako zásadné politické témy. "V prípade, že je potrebné, aby sme vám dôvody na odvolanie Ľubice Laššákovej z postu ministerky kultúry predniesli osobne, sme pripravení sa s vami stretnúť," doplnil Bárta. Podľa herečky Jany Oľhovej nemusí minister či ministerka vedieť všetko, ale v zásadných otázkach, ako je dianie v RTVS, by mal zaznieť jasný postoj či názor. "Minister samozrejme nemusí vedieť úplne všetko, pretože má na jednotlivé oblasti odborníkov. Nemôže byť však moderátorom dialógu medzi dotknutými stranami, ak sa v problematike neorientuje. Zástupcovia našej výzvy sa s Ľubicou Laššákovou stretli, zopakovali jej osobne, prečo nemôže ministerstvo kultúry riadiť. Jej následné vyjadrenia pre médiá len potvrdili jej nekompetentnosť a chýbajúcu morálnu integritu. Mlčanie a neochota komunikovať s médiami v tak dôležitých otázkach, ako je dianie v RTVS a chápanie verejnoprávnosti, nás v tomto presvedčení len naďalej utvrdzuje," doplnila kolegu Oľhová.

Umelci žiadali odchod Laššákovej.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Výzva Žiadame okamžitý kultúrny reparát! ktorú iniciovalo 322 osobností kultúrnej obce, pod ktorú sa podpísalo približne 2 000 ľudí, žiada odchod novej ministerky a obsadenie tohto postu odborníkom. Predsedu vlády Petra Pellegriniho dnes tiež opakovane vyzvali, aby navrhol na tento post „osobnosť, ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti“. Výzvu na webstránke http://kulturnyreparat.sk/ zverejnili v nedeľu 25. marca. Dokedy sa má premiér Pellegrini vyjadriť alebo priamo konať, signatári otvoreného listu nekonkretizovali.

"Pani ministerka kultúry sa so signatármi listu stretla a verejne k nim zaujala stanovisko. V súčasnosti sa plne sústredí na vytváranie podmienok pre všetkých umelcov a pracovníkov kultúry na celom Slovensku," uviedla v reakcii riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva kultúry SR Janka Burdová. 

Viac o téme: Ľubica LaššákováKultúrny reparát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu