Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SNS žiada vysvetlenie o rozdeľovaní peňazí z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

Karol Farkašovský
Karol Farkašovský (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je znepokojená v súvislosti s medializovanými informáciami o podozreniach z netransparentného nakladania s peniazmi, ktoré spravuje Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Stanovisko SNS poskytla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Ako sa ďalej v stanovisku píše, poslanci Výboru Národnej rady SR pre kultúru a média Karol Farkašovský a Dušan Tittel (obaja SNS) budú iniciovať zvolanie mimoriadneho výboru za účelom preverenia skutočností, ktoré boli medializované, ako aj za účelom predvolania riaditeľa fondu Norberta Molnára. Budú požadovať, aby objasnil, akým spôsobom dochádza k rozdeľovaniu peňazí z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Strana SNS má zásadný problém s prípadným netransparentným nakladaním a využívaním prostriedkov z tohto fondu, dodáva sa v stanovisku.

Spravodajský portál aktuality.sk dnes informoval v článku "Veľká hostina: dotácie rozdávali brat a sestra, získal aj syn" o podozrivom rozdeľovaní dotácií z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na projekty pre rómsku národnostnú menšinu. V úvode článku, zverejnenom na aktuality.sk, informujú, že štátny fond odobril 200-tisíc eur pre rómske rádio, jeho majiteľ sedel v komisii. Článok pripomína, že keď vlani parlament schválil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, hovorilo sa, že ide o prvý krok k spravodlivosti medzi menšinami na Slovensku. Po novom si mali nezávisle určovať, kde najviac potrebujú peniaze pre svoju kultúru. Pre túto novinku poslanci odklepli rozpočet osem miliónov eur. Menšiny si v lete zvolili svojich zástupcov a vznikli hodnotiace komisie podľa národností.

Riaditeľ fondu priznáva, že v jednej z nich nebolo všetko v poriadku. „Fond má za cieľ podporu a rozvoj kultúry pre spolu trinásť národnostných menšín, pričom jediná problematická sa javí rómska národnostná menšina," uviedol pre aktuality.sk riaditeľ fondu Norbert Molnár. V prvej rómskej komisii sedeli súrodenci Marta a Ladislav Richterovci. Ich neziskovky žiadali od tejto komisie peniaze, a aj ich dostali. Štát pošle súrodencom dotácie za viac ako 121-tisíc eur, organizácii sídliacej na adrese Ladislavovho syna ďalších 20-tisíc eur. Celkovo si tak rodina Richterovcov zo 700-tisícového balíka odkrojila 141-tisíc eur. Marta a Ladislav Richterovci na tom nevidia nič zlé, píše sa ďalej v článku, ktorý ďalej podrobne opisuje podozrivé prípady udelených dotácií.

Viac o téme: SNSFond na podporu kultúry národnostných menšín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu