Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kresák: ÚSSR rozhodol pri zmrazení platov o už neplatných ustanoveniach

Peter Kresák
Peter Kresák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ústavný súd SR rozhodol v prípade platov ústavných činiteľov o už neplatných ustanoveniach. Napadnuté časti zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov boli totiž upravené a zmeny sú účinné od januára tohto roka. Upozornil na to koaličný poslanec Národnej rady SR Peter Kresák (Most-Híd).

Ústavný súd v uplynulých dňoch rozhodol, že zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SR. Platy parlament v minulosti zmrazil na úrovni roka 2011 u časti ústavných činiteľov. Podnet podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

"Toto rozhodnutie prišlo značne neskoro, nakoľko účinnosťou už od 1. januára NR SR prijala zákon, ktorým novelizovala prakticky všetky ustanovenia, ktoré napadol generálny prokurátor," uviedol Kresák. 

Text novelizovaných ustanovení, okrem tých o zvýšení platov poslancov o symbolické euro, je podľa jeho slov však identický s tými, ktoré ústavný súd označil za protiústavné. Preto podľa poslanca možno očakávať, že parlament dá ustanovenia zákona do súladu s názorom ústavného súdu. "A poslanci tak budú musieť upraviť platy dotknutým štátnym funkcionárom a ústavným činiteľom, okrem seba," doplnil Kresák.

V rozpore s ústavou sú podľa ÚS ustanovenia, ktoré sa týkajú predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), verejného ochrancu práv a komisárov pre deti a pre osoby so zdravotným postihnutím. Taktiež ide o štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo a vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy a člena rady, ktorých plat sa odvíja od platu poslanca NR. Právna norma zmrazila platy aj u prezidenta, poslancov NR a členov vlády.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák berie rozhodnutie ústavného súdu na vedomie. Poslanec Smeru-SD Miroslav Číž rozhodnutiu nerozumie, ešte nevidel odôvodnenie. Šéf klubu Smeru-SD a podpredseda parlamentu Martin Glváč sa zamýšľa, čo s rokmi 2011, 2012, 2013 až 2016, keď boli platy tiež zmrazené a už bolo po hospodárskej kríze.  

"Prečo k tomuto zisteniu prišla generálna prokuratúra až v roku 2017? Prečo ich naštval len tento rok? Žeby pri plnení iných dôležitých úloh na tento fakt pri svojom podaní pozabudla? Alebo sa k tejto téme len postavila alibisticky?" pýta sa. Ústavný súd podľa jeho slov v tomto prípade ani nemohol rozhodnúť inak, pretože by rozhodol nad rámec podania generálnej prokuratúry. "Aká kvalita podania, taká kvalita rozhodnutia," poznamenal.

Zmrazovanie platov poslancov a ďalších ústavných činiteľov presadzoval Smer-SD dlhodobo. Pokúsil sa o to aj vlani v decembri, opäť cez skrátené legislatívne konanie. Tentokrát za to však koaliční poslanci nezahlasovali, dohodli sa na symbolickom zvýšení platov o jedno euro a príprave systematickej zmeny odmeňovania ústavných činiteľov. Koalícia zatiaľ zmeny nepredstavila. Zákon, cez ktoré majú prísť, je v druhom čítaní a v návrhu programu májovej schôdze.

Viac o téme: Zmrazovanie platovPeter Kresák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu