Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OĽaNO navrhuje zaviesť možnosť zriadenia dočasného vyšetrovacieho parlamentného výboru

Ján Budaj, Igor Matovič, Veronika Remišová, Gábor Grendel
Ján Budaj, Igor Matovič, Veronika Remišová, Gábor Grendel (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) navrhujú možnosť zriadenia dočasného vyšetrovacieho parlamentného výboru. Preto skupina zákonodarcov na májovú schôdzu parlamentu predkladá návrh novely zákona o rokovacom poriadku NR SR.

"Cieľom návrhu zákona je posilnenie kontrolnej funkcie Národnej rady Slovenskej republiky a jej orgánov spočívajúcej v možnosti zriadenia dočasného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou je vyšetrenie vecí verejného záujmu," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely.

Pripomínajú, že vyšetrovacie výbory, resp. vyšetrovacie komisie sú v súčasnosti úplne bežnou súčasťou právnych úprav vo viacerých štátoch sveta. Z prieskumu Európskeho parlamentu ešte z roku 2010 vyplýva, že okrem Malty je Slovenská republika jedinou krajinou z členských štátov EÚ, kde nie je možné zriadiť vyšetrovací výbor, resp. komisiu. Zriadenie vyšetrovacích výborov je vo Veľkej Británii a Švédsku nahradené špecifickým vyšetrovacím orgánom.

Významom dočasných vyšetrovacích výborov je podľa opozičných poslancov objasnenie stavu veci verejného záujmu, ako aj znovuzískanie dôvery verejnosti. "Od vyšetrovacieho výboru možno taktiež očakávať aj návrhy, ktoré v budúcnosti zabránia obchádzaniu zákona alebo výskytu toho istého problému. Navyše, poukázanie na osoby, ktorých pričinením daný problém vznikol, zároveň umožní vyvodenie aspoň ústavno-politickej zodpovednosti," dodávajú predkladatelia z hnutia OĽaNO.

Vlani v septembri poslanci za OĽaNO a SaS navrhovali rozšíriť doterajšiu kontrolnú činnosť výborov NR SR a priznať im aj vyšetrovacie právomoci. Vtedy prišli s návrhom ústavného zákona. Podľa predkladateľov to bola jediná schodná cesta, ako riešiť kauzy, keď si orgány činné v trestnom konaní nerobia svoju prácu tak, ako by mali. Tento návrh nezískal dostatočnú podporu pléna.

Viac o téme: OĽaNOVyšetrovací parlamentný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu