Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer už má kandidáta na nového ministra vnútra: Toto bude nový Kaliňák

Denisa Saková s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že novou hlavou ministerstva vnútra bude známe meno. O Denise Sakovej sa hovorilo už po odchode Roberta Kaliňáka. Vtedy ju nevybrali. Kaliňáka nahradil Drucker. Na poste bol len necelý mesiac. Pre Sakovú to je teraz ďalšia príležitosť chopiť sa postu.

Exministra vnútra Tomáša Druckera by mala vo funkcii podľa informácií nahradiť štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Tá má byť pre Smer kandidátom číslo jeden. Drucker minulý týždeň v pondelok oznámil, že sa rozhodol podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku. Ako povedal, nechce ešte viac polarizovať spoločnosť v otázke odvolania či neodvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara. V pozícii ministra vnútra sa podľa jeho slov tiež necítil autenticky.

Kandidátov bolo viacero

Medzi kandidátov na ministra vnútra patril aj generálny manažér Smeru Viktor Stromček, ktorý však podľa informácií kandidatúru odmietol. Ako o kandidátovi sa hovorilo aj o šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczem. Toho mal však podľa informácií odmietať premiér Peter Pellegrini.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Milo Fabian)

Po experimente s externým krízovým manažérom, ktorý nevyšiel, chce predseda vlády Peter Pellegrini na post ministra vnútra osobu, ktorá bude okamžite schopná rezort riadiť. Premiér to dnes povedal novinárom s tým, že rezort vnútra je obrovský kolos, ktorý sa nevenuje len polícii, ale aj celej štátnej a verejnej správe. "A tam je roboty ako na kostole, tam potrebujem človeka, ktorý sa môže zhostiť okamžite od prvej hodiny tých úloh, a nie tam zasa tápať mesiac, dva, kým vlastne pochopí, o čom celý rezort je," uviedol.

Ako zdôraznil, post ministra vnútra patrí strane Smer-SD a o jeho obsadení rozhodne stranícke predsedníctvo. Keď sa tak stane, kandidáta predstaví prezidentovi. "Nič by nemalo brániť jeho vymenovaniu, keďže v zmysle ústavy pán prezident má vymenovať takého ministra, akého mu ja predložím," dodal Pellegrini.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Milo Fabian)

Viac o téme: Ministerstvo vnútraRobert KaliňákTomáš DruckerDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu