Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prípad rozpustenia Kotlebovej strany: Najvyšší súd ani takmer po roku nevytýčil termín

Prívrženec hnutia Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko.
Prívrženec hnutia Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR zatiaľ nevytýčil termín verejného zasadnutia v prípade návrhu na rozpustenie parlamentnej strany Mariana Kotlebu ĽSNS.

"Vo veci návrhu Generálnej prokuratúry (GP) Slovenskej republiky na rozpustenie strany ĽSNS nebol na Najvyššom súde Slovenskej republiky k dnešnému dňu vytýčený termín zasadnutia. Senát momentálne skúma procesné podmienky konania a študuje rozsiahly spisový materiál," uviedla v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Ako ďalej povedala, na rozhodnutie v tejto veci zákon nestanovuje súdu žiadne lehoty. "Senát NS okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia. Správne kolégium patrí k najzaťaženejším kolégiám NS, a tak nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodnutia v predmetnej veci," uviedla Važanová.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal návrh NS 24. mája 2017. "Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR," uviedla vtedy hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

GP podľa jej slov týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať NS návrh na rozpustenie tejto strany. "Nové skutočnosti po podaní návrhu generálneho prokurátora boli zaslané NS (ďalšie dokumenty), ktoré sa týkajú aktuálneho postupu vyšetrovateľa a prokurátora v trestných veciach vedených proti predstaviteľom politickej strany Kotleba – ĽSNS," doplnila Predajňová.

Viac o téme: RozpusteniePolitická stranaSlovenskoNajvyšší súdKotleba - Ľudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu