Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vážne podozrenia zo zneužívania NAKA: Opozícia žiada vyšetrovanie vo výbore

Zasadanie výboru pre obranu a bezpečnosť
Zasadanie výboru pre obranu a bezpečnosť (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Tento týždeň sme vám priniesli autentický rozhovor s policajtom, ktorý opísal šokujúce praktiky NAKA. Podľa neho maria vyšetrovanie tzv. "systémom blokovania". Zisťovali sme, či sa plánujú týmto problémom zaoberať na jednotlivých výboroch. Opozícia už má o tému intenzívny záujem a plánuje sa zisteniami zaoberať.

Včera sme vám priniesli exkluzívny rozhovor s policajtom. Popísal dôvody, prečo Slováci neveria, že veľké ryby sú beztrestné. Jeho odhalenie je šokujúce a naznačuje, že ho nemusí zmeniť ani odchod riaditeľa policajného zboru Tibora Gašpara. NAKA totiž podľa neho marí policajné vyšetrovanie. Policajt opísal spôsob, akým dochádza k zneužívaniu systému. Touto témou sa budú zaoberať aj na najbližšm zasadaní brannobezpečnostného výboru, ktoré bude zrejme v máji.

Výbory sa budú zaoberať špinavými praktikami NAKA

"Pán poslanec Galko sa spolu s opozičnými poslancami bude o danú vec intenzívne zaujímať na brannobezpečnostnom výbore," potvrdil pre Topky asistent Ľubomíra Galka, člena výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorého predsedom je Anton Hrnko. Súčasnou požiadavkou, ktorú Galko prezentoval, na to, aby mohli rozmýšľať o očistení NAKA, je odstúpenie riaditeľa NAKA Petra Hraška a šéfa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského.


Spravodlivosť nemá šancu: Policajt odhalil, ako NAKA chráni vagabundov, politikov a oligarchov


Témou by sa mali zaoberať aj na výbore na kontrolu činnosti SIS. "Ako člen výbor pre kontrolu SIS sa budem na to pýtať a celkovo žiadať prešetrenie a vyriešenie! O tomto konkrétnom prípade som nevedel. Systémových problémov je v policajnom zbore veľa a máme plán, ako ich naprávať, keď budeme vo vláde," uviedol pre Topky Jozef Rajtár zo strany SaS, člen výboru pre kontrolu činnosti SIS.

Dnes si môže povedať každý, čo chce

Peter Šuca, podpredseda brannobezpečnostného výboru, zo Smeru sa takisto pre Topky vyjadril. Podľa neho spoveď anonymného policajta môže a nemusí byť pravdivá. "Žijeme v dobe, kedy si každý povie, čo chce. Veď nakoniec aj tento fakt svedčí o tom že žijeme v demokratickej spoločnosti. No demokracia bez zodpovednosti za svoje konanie, za svoje výroky smeruje k anarchii," uviedol Šuca.

S podobným prípadom sa Šuca nikdy nestretol. "Ak je na tom niečo pravdy, čo píšete o tzv. "systéme blokovania", je to nanajvýš zvláštne a pre mňa nepochopiteľné. Nič viac na základe Vášho članku k tomu povedať neviem," povedal pre Topky.

S otázkami sme oslovili aj niekoľkých ďalších členov výboru pre kontrolu činnosti NBÚ a SIS a brannobezpečnostného výboru. Zatiaľ však na otázky neodpovedali.

Viac o téme: Tibor GašparNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu